Lange rijen bij Bruna voor signeersessie Karin Slaughter

Foto: Carin van de Ploeg

Vrijdagmiddag was het om half één nog niet zo druk bij de Bruna in Zwolle Zuid. Al weken was bekend dat Karin Slaughter in het kader van haar nieuwste boek zou komen signeren. Buiten stond een roze kraampje met stapels boeken, een rood afzetlint en een handje vol mensen. Maar echt druk was het nog niet. 

Het was de welbekende stilte voor de storm, want een klein half uur later stond er een flinke rij, zowel buiten als binnen in de winkel. Geduldig wachtend op hun moment en handtekening van de bekende schrijfster in het net aangeschafte exemplaar van haar boek “Na die nacht”.

Signeren

Karin Slaughter kwam om 13.00 uur met een fan binnenlopen. De schrijfster zat aan een tafel waar haar fans naast haar mochten plaatsnemen, terwijl mensen van haar Nederlandse uitgeverij een foto maakten en de schrijfster ondertussen een kort praatje maakte met de bezoeker in kwestie terwijl ze het boek signeerde.

Lange rij met fans

Het ging allemaal heel gemoedelijk en ontspannen. Het personeel van de Bruna leidde alles in goede banen en zorgde voor water en bekertjes voor de wachtende fans: moeders met kleine kinderen en kinderwagens, oudere lezers en lezeressen, vriendinnen uit een leesclub, mensen die van heinde en ver kwamen om haar te zien en hun boek te laten signeren.

Van heinde en ver

Zo was Pieter de Haas (63) met de trein uit Groningen gekomen, waarbij hij via Leeuwarden moest reizen, omdat de directe verbinding met Zwolle eruit lag. Hij is een hardcore fan en lezer. Vijf jaar geleden was hij in Stadskanaal, vandaag was hij blij dat hij naar Zwolle Zuid kon komen, omdat dat de meest noordelijke van haar 10 signeersessies was in Nederland. Gisteren was Karin Slaughter in Venlo en hierna volgen nog vijf bezoeken aan boekwinkels.

Kleinere boekhandels

De eigenaar van de Bruna wist te vertellen dat ze ieder jaar België en Nederland bezoekt. Daarna gaat ze naar Londen, gevolgd door Australië en de Verenigde Staten. Slaugter zoekt bewust kleinere boekhandels uit. De reden dat ze vandaag in Zwolle Zuid was, is het gevolg van het feit dat ze in 2019 zou komen maar Corona daar een streep door zette. Er was toen wel een digitale ontmoeting met fans, maar ze wilde toch haar belofte inlossen.

Actrice

De rij met wachtenden buiten werd vermaakt door een actrice. Binnen schoof de rij langzaam op. Het verliep allemaal zeer rustig en ontspannen. De schrijfster signeerde tot 14.30 uur en nam de tijd voor haar lezers. Daarna vertrok ze met haar vaste chauffeur. Meneer de Haas ging nog even op bezoek bij Van der Velden in de Broeren. Als échte boekenliefhebber had hij van meneer Van der Velden – die ook een winkel in Groningen heeft- vernomen, dat hij de boekhandel in de Broerenkerk zeker niet mocht overslaan.

Karin Slaughter (Covington, 6 januari 1971) is een Amerikaanse thrillerschrijfster, bekend van de Grant County-serie. Ze heeft 21 romans geschreven, die meer dan 40 miljoen keer zijn verkocht en zijn gepubliceerd in 120 landen. Haar eerste roman, Blindsighted (2001), werd gepubliceerd in 27 talen en stond op de shortlist van de Crime Writers’ Association’s Dagger Award voor “Best Thriller Debut” van 2001.

Tekst en foto’s: Carin van de Ploeg