‘Twintig meter hoge man’ bij station verhuist via omweg naar Zwolle Zuid 

Foto: Peter Denekamp

Na ruim drie jaar is het enorme kunstwerk bij de zuidingang van station Zwolle verdwenen. De twintig meter hoge en dertigduizend kilo zware man staat nu tijdelijk in het Hof van Saksen in Nooitgedacht. 

Het beeld dat eigenlijk Trials of Gavin heet werd gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Jason Myers, op kosten van Ronald A. Westerhuis. Het beeld is eigendom van Stichting Lowlands en was een aantal jaren te zien op het festival in Biddinghuizen.

NS

In 2019 liet de NS het plaatsen achter het Zwolse station. De treinvervoerder plaatst kunstwerken bij stations om het wachten te veraangenamen en het reisplezier te versterken. Bij de onthulling van het beeld liet de NS weten dat Gavin prima past bij het bedrijf. Net als treinreizigers is Gavin ook op reis.

Drenthe

De reis van het beeld werd maandag voortgezet. Met kranen werd Gavin afgebroken en op grote vrachtwagens geladen. Net voor het in het invallen van de duisternis vertrok het konvooi naar het Drentse Nooitgedacht.. “Het beeld wordt daar tijdelijk geëxposeerd samen met andere kunstwerken,” zegt Ronald A. Westerhuis. 

De gigantische stalen man keert niet meer terug naar de plek achter het station. “We gaan bekijken of we er een ander kunstwerk kunnen plaatsen,” aldus Sonja Paauw, woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. 

Harculo als eindbestemming

Het beeld zal na het Drentse uitstapje wel terugkeren naar Zwolle. Het wordt dan geplaatst op het terrein van Centrale Harculo bij het nieuwe atelier van Westerhuis.