Vijftig Variaties Voerman aan IJsseldijk

Meer dan 50 amateurkunstenaars, ouders met kinderen, creatievelingen en andere  IJsselliefhebbers, hebben vorig weekend op de IJsseldijk meegedaan aan ‘Vijftig Variaties Voerman’. Het doel was om vijftig (amateur)schilders hun eigen schilderij te laten maken, geïnspireerd op de luchten en schilderijen van de schilders Voerman. Het werden er 60.

Dit project, bedacht en uitgevoerd door Wim en Jet Eikelboom, Daniël Douglas en Adriaan Wolting werd gehouden in het kader van de IJsselbiënnale 2021 en om aandacht te vragen voor de landschappelijke waarden van de IJssel. 

Zaterdagochtend om 9.30u werden de paneeltjes aan de deelnemers uitgereikt die  hun eigen plek op de dijk konden opzoeken om hún visie op het IJssellandschap te geven. Tegen 10u opende Emma Voerman – achterkleindochter van Voerman senior- de schilderopdracht met een gedicht. Hoewel ze geen schildertalent had meekregen in haar genen, zo vertelde ze, ging ze wel een paneel schilderen, want “het werd sowieso een echte Voerman”.

Het was een feest om al die schilders vol enthousiasme en concentratie aan hun schilderij te zien werken. De één maakte een kleurrijk beeld, de ander een bijna fotografisch plaatje.  Een hele dijk vol mensen die  kijken en schilderen, de wind uit het oosten op de rug, de lucht die langzaam van grauw en grijs opentrok, het uitzicht op Hattem. 

De groepen fietsers met helmen moedigden dit keer de schilders aan in plaats van andersom. Ook kwamen er wandelaars en fietsers – al dan niet bewust- op dit prachtige project af. Zij spraken met de schilders, bekeken en becommentarieerden soms de schilderijen, maar waren voornamelijk onder de indruk. Daniël Douglas gaf op technische vragen antwoord. Hij had ook al een online les verzorgd (danieldouglas.nl). Ondertussen zorgden Wim Eikelboom en zijn dochter Jet dat het de schilders aan niets ontbrak: met koffie, thee en heerlijke lekkernijen van de Stadsboer werden ze tijdens het drie uur durende schildergebeuren verwend.

De bedoeling is dat de 60 paneeltjes geëxposeerd gaan worden. Waar dat precies gaat plaatsvinden, is nog niet bekend. Meer informatie is te vinden op rivierenverhalen.nl.

Foto’s: Carin van de Ploeg