IJsselcentrale zaterdag in het teken van WaardeRing Pop-Up Fest

IJsselcentrale Bennies IJsselbienale Pop-up

Op zaterdag 25 september vindt in de oude IJsselcentrale in Zwolle het WaardeRing Pop-Up Fest plaats: een gratis, inspirerend evenement over mensen en materialen, waarde en herwaardering, hergebruik en recycling.

Verschillende bedrijven uit de regio demonstreren hun innovatieve circulaire producten en diensten. Op het Pop-Up Fest kun je ook luisteren naar “Trash Talks” over duurzaamheid en gedragsverandering of unieke Vintage voorwerpen scoren van de Schatkamer. De entreeprijs voor dit alles? Een lege shampoofles om ter plekke te recyclen!

Het nieuwe normaal

Het centrale begrip van het Pop-Up Fest is circulariteit. Circulaire economie is het tegenovergestelde van wegwerpeconomie. Er is nu eenmaal geen oneindige hoeveelheid materiaal op aarde. Als je afval niet ziet als afval, maar als grondstof voor nieuwe producten, gaat er een wereld voor je open. Tijdens het Pop-Up Fest krijg je kruiwagens vol inspiratie op het gebeid van circulariteit. Wij denken groot met plastic-recyclemachines en plasticvangers in de IJssel. Maar circulariteit is ook dicht bij huis: met alle spullen die je koopt, gebruikt en weg doet kun je impact maken. Op het Pop-Up Fest schudden we het stoffige imago van hergebruik van ons af. Ontdek het nieuwe normaal van hergebruik!

Programma

Het programma start om 12.30 uur met de officiële opening door Wilma Voortman van Stichting Kringloop Zwolle. Vervolgens zijn er drie ‘Trash talks’:

  • 12.35 uur: “Circulair ondernemen in Zwolle” door Daniel Cohen Stuart en Tjerk Kooistra
  • 13.30 uur: “WaardeRing – meer kansen voor mensen en materialen” door Maarten van Dongen
  • 14.30 uur: “How to care more about the planet” door Shanna de Lang
  • Vanaf 15.00 uur is er muziek van Cigar Box Henri.

Doorlopend programma van 12.00 tot 16.00 uur:
– Hackaton Monostromen
– Vintage Pop-Up Sale van de Schatkamer
– Etalage circulaire producten en diensten
– Demo circulaire mode
– Pita’s en drankjes van Bennies

Wat is WaardeRing?

Het begon allemaal met een simpele vraag: wat kun je allemaal doen met het afval van de kringloopwinkel? Kunnen we die bedbodems, autostoeltjes en CD’s die niet verkocht worden een hoogwaardige toepassing geven? Dertien organisaties, waaronder Stichting Kringloop Zwolle, Natuur en Milieu Overijssel en gemeente Zwolle sloegen de handen ineen om hergebruik van deze materialen te optimaliseren.

Circulair ambachtsnetwerk

Door samenwerking te zoeken met verschillende partners werden er al veel successen behaald. Zo maakt Jan-Willem Harwig van +houtbaar nu designkeukens van afgedankte tafelbladen en demonteren leerlingen van Thorbecke praktijkonderwijs afgedankte CD’s en DVD’s, waar een kunststofbedrijf vervolgens kaarsenhouders van maakt. In twee jaar is WaardeRing uitgegroeid tot een groot circulair ambachtsnetwerk in regio Zwolle. Ruim 35 bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen werken inmiddels samen om kansen te creëren voor mensen en materialen. Dat willen we met iedereen vieren! 

Praktische informatie

Het WaardeRing Pop-Up Fest vindt plaats op het terrein van de oude IJsselcentrale in Zwolle Zuid. Navigeer naar de IJsselcentraleweg en volg vervolgens de bordjes naar Pop Up Restaurant Bennies. In lijn met de geldende coronamaatregelen controleren we bij binnenkomst op een vaccinatie- of testbewijs. Entree is gratis, in de vorm van een lege shampoofles om ter plekke te recyclen!

Kijk voor alle informatie en het volledige programma op www.waarde-ring.nl/pop-up-fest.