De stikstofboom in Zwolle tijdens de IJsselbiënnale

Vanaf 20 juli staat er een boom in de oude Harculo energiecentrale. Geen boom die groeit, wel eentje die iets te zeggen heeft: de stikstofboom.

De installatie is gemaakt door beeldend kunstenaar-fotograaf Rob Chevallier uit Velp. Hij fotografeerde 100 solitair staande bomen in Nederland, onder andere in Hoog Zuthem en Wijhe. De honderd foto’s zijn geplaatst in bladvormen die Chevallier vond in kringloopwinkels en op rommelmarkten. De acht ‘takken’ van de boom zijn oude uitlaatpijpen. Alle foto’s hangen ondersteboven. Wie in één van de (auto)spiegels kijkt die rond de boom staan, ziet de natuur zoals die hoort te zijn.

Kunstwerk vol symboliek

De foto’s vormen een staalkaart van het Nederlandse landschap en het huidige klimaat in alle seizoenen. Dat betekent dat de bomen worden bedreigd door hittegolven, droogte, slagregens, overstromingen en gevolgen van CO2 uitstoot. Ze houden nog stand in tijden van klimaatverandering en daarmee zijn ze ook symbolen van hoop. Het kán misschien nog goed komen met ons klimaat, onder andere door minder uitlaatgassen te produceren. De bezoeker kan zichzelf dus een spiegel voorhouden.

De stikstofboom sluit naadloos aan bij thema van de IJsselbiënnale: tij, tijd en tijdelijkheid. De boom was eerder te zien in het Kunst-Torentje (Almelo) en het CODA museum (Apeldoorn). De installatie is nog te zien op de IJsselbiënnale tot en met 15 augustus.

Foto’s: Rob Chevallier