Voedselbosje leert kinderen van de Markesteen hoe voedsel groeit en smaakt

Leerlingen van basisschool de Markesteen hebben afgelopen woensdag samen met IVN Natuureducatie en de gemeente Zwolle een Voedselbosje aangeplant op hun schoolplein. In totaal krijgen dit jaar drie scholen zo’n voedselbosje aangeboden. In deze groene oase leren kinderen hoe voedsel groeit en smaakt.

Het Voedselbosje is een klein bosje van 30 m2 waar 30 verschillende soorten eetbare bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers groeien. Op 9 maart is het eerste Voedselbosje van Overijssel geplant op het plein van obs De Markesteen. Leerlingen uit groep 7 hebben zelf de planten in de grond gezet. Van appel- en amandelboom tot lekkere bladgewassen als rabarber en brave hendrik.

Versteend plein

Obs De Markesteen heeft een sterk versteend plein en heeft plannen om hier verandering in te brengen. ‘Daar is het ons ook om te doen’, stelt Mariken Enserink, makelaar natuur- en milieueducatie bij gemeente Zwolle. ‘Het Voedselbosje vormt een eerste stap richting een plein met veel meer groen om in te spelen en van te leren. Groen zorgt ook voor meer dieren op het plein, voor meer schaduw en voor minder wateroverlast bij hevige stortbuien. Ik weet het zelf van vroeger, toen ik een jeugdtuin had. En dat hopen we de kinderen nu ook mee te geven. Zien en proeven wat er groeit. Ervaren dat de natuur een kringloop kent: dat je wat verdort als voedsel voor de bodem kunt gebruiken om zo weer voor nieuwe aangroei te zorgen.’

Gastlessen

Gedurende het jaar zorgen de leerlingen van groep 7 zelf voor het Voedselbosje. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Bij het project horen ook gastlessen van IVN en educatiemateriaal waarmee de school zelf aan de slag gaat. Zo leren kinderen dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor jezelf.

Vergroenen

Steeds meer scholen vergroenen hun buitenruimte: dit is goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpen IVN en gemeente Zwolle graag aan mee. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven en kinderen te leren over gezond eten.