Nationale Buitenlesdag op scholen Zwolle Zuid

Foto: Carin van de Ploeg

Leerlingen van drie basisscholen in Zwolle Zuid hebben dinsdag meegedaan aan de Nationale Buitenlesdag. Op de Marshof, de Zuidster en de Schatgraver werd buiten les gegeven. ZwolleZuidNieuws was te gast bij basisschool de Schatgraver, waar de groepen 3 en 6 een buitenles natuureducatie kregen.

De Nationale Buitenlesdag is in het leven geroepen om leerkrachten te stimuleren buiten les te gaan geven. Maartje Langeslag van IVN Natuureducatie Overijssel, vertelt dit veel voordelen heeft. “Voor kinderen die moeilijk lang kunnen stil zitten, is naar buiten gaan een heerlijke onderbreking van de tijd in de klas.” Dit jaar doen er bijna 300.000 leerlingen mee, van zo’n 2000 scholen in Nederland. De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie. “In Zwolle doen er elf scholen mee,” vult Mariken Enserink aan, die namens de gemeente ondersteunt.

Botanisch stoepkrijten

Inmiddels is groep 6 van de Schatgraver naar buiten gekomen en vertelt juf Ingrid wat de leerlingen gaan doen: botanisch stoepkrijten. Ria Bos, vrijwilliger van IVN en sinds oktober 2020 ook natuurgids, heeft samen met Maartje een aantal plantjes meegenomen om te laten zien. De leerlingen gaan na de uitleg van juf Ingrid in twee- en drietallen de omgeving van de school verkennen. Ze brengen de stoepplantjes op naam aan de hand van een zoekkaart. De plantjes die Ria en Maartje meegenomen hebben, liggen met naamkaartjes aan de rand van het pleintje. Daar kunnen de leerlingen zoeken, als ze de plantjes niet op naam kunnen brengen.

Straatplantjes

Magda (9) en Norah (10) weten al veel van straatplantjes. “Juf Ingrid heeft ons in de klas verteld waar straatplantjes goed voor zijn en waarom veel mensen ze als onkruid zien. Maar dat zijn ze niet! Ze groeien op straat, tussen de stenen en aan de rand van de stoep. Als je leert kijken, zie je dat ze heel sterk zijn. De plantjes zijn aangepast aan kou, felle zon en er lopen mensen overheen. En toch groeien ze en hebben vaak ook bloemetjes.”

Op de vraag of ze de buitenles leuker vinden dan les in de klas, beginnen de ogen van beide dames te schitteren en roepen ze volmondig “Ja!”. Ruim een half uur lang zijn de kinderen bezig met het botanisch stoepkrijten. Er worden nog lieveheersbeestjes gevonden en de kinderen zien en leren terwijl ze bezig zijn.

Mos

Teun en Jeshua hebben alle plekjes met mos omcirkeld en met grote letters “MOS” bij hun vondst geschreven. Daarna is hun stoepkrijt op en komen ze nieuwe halen bij de juf. Die houdt de tijd in de gaten en vertelt dat er op de site www.buitenlesdag.nl meer buitenlesprogramma’s staan. “Ik hoop dat ze thuis de ervaring doorgeven die ze nu buiten op doen.” Tot slot deelt Ria nog zoekkaartjes uit en zakjes ‘vergeet-me-nietjes’. Daarna gaat groep 6 weer naar binnen. Het pleintje staat vol met namen… voor wie het wil zien!