Leerlingen JenaXL winnen regiofinale First Lego League

Team NXTgen, het First Lego League (FLL) team van JenaXL, heeft op dinsdag 30 maart de regiofinale in het Techlab in Zwolle gewonnen. De FLL is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 14 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten.

De opdrachten worden opgehangen aan een thema. Dit jaar is het thema replay. De leerlingen werken in een team om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen. De opdrachten zijn: Ontwerp, bouw en programmeer een robot. Team NXTgen heeft een volledig autonome robot ontworpen, geprogrammeerd en gebouwd. Met deze robot hebben ze tijdens de regiofinale 3 wedstrijden van twee en een halve minuut gespeeld op een opdrachtenparcours. Ze behaalden daarbij een score van 255 punten.

De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Het team heeft onderzoek gedaan naar een uitdagend spel voor de gymlessen door gebruik te maken van moderne technologieën. Het projectteam heeft daarbij met behulp van een Raspberry Pi en magneten een module gemaakt, waarbij de frisbees één voor één naar beneden vallen. Voor de gymlessen zijn verschillende spelvarianten ontworpen. Na contact met een trainer van de frisbeevereniging Bluefingers Ultimate uit Zwolle blijkt het ook voor een training heel goed te gebruiken.

Naast deze presentatie moest het team ook een samenwerkingsopdracht doen en een technische presentatie over de robot houden. Het team wist in totaal voldoende punten te halen voor de eerste plaats. Op 17 april doet het team mee aan de Beneluxfinale, waar ruim 50 teams strijden om de Champions Award. Deze wedstrijd zal volledig online plaatsvinden.