Zwolle Zuid verwelkomt Koning bij bezoek aan ReZet (foto’s)

Verslag door Carin van de Ploeg, JanJaap van Dijk en Peter Denekamp

Woensdagochtend half elf: er staan al een handjevol mensen bij Jongencentrum Rezet. Koning Willem Alexander wordt hier verwacht, om in gesprek te gaan over het buurtbemiddelingsproject van Travers Welzijn. Het concept met vrijwillige buurtbemiddelaars startte ruim 25 jaar geleden in Zwolle en vanwege het succes werd het later omarmd door honderden Nederlandse gemeenten. ZwolleZuidNieuws was erbij voor een (foto)verslag!

Er staan een aantal politieagenten en mannen in nette pakken, met aan hun oor een doorzichtig telefoonkabeltje dat in hun kraag loopt. Verder een mevrouw op de fiets, die het leuk vindt dat de koning naar Zwolle Zuid komt. Een tiental journalisten met camera’s en microfoons: RTV Oost, De Stentor, SBS6, ze verdringen zich op gepaste afstand van de Audi waarmee de koning komt aanrijden.

Ferme handdruk

Burgemeester Peter Snijders is er dan al een half uur, gebracht met een taxi. Hij wacht met zijn mooie ambtsketen om voor het gebouw, tot de koning arriveert. Ze geven elkaar een ferme handdruk, een beeld dat we na twee jaar coronamaatregelen niet meer gewend zijn.

Buurtbemiddelaars

Binnen ging de Koning ruim een uur lang in gesprek, onder meer met Wim Bosch, directeur van Travers Welzijn. In een tweede gesprekronde sprak de koning met vrijwillige buurtbemiddelaars, buurtbewoners en een wijkagent over buurtbemiddeling in de praktijk.

Een glimp van de monarch

Ondertussen gaan buiten de meeste mensen naar huis of naar de markt. Een enkeling blijft een uur wachten, want even na twaalf uur is het bezoek afgelopen. Er zijn nu meer mensen te zien die graag een glimp van onze monarch willen opvangen. Een oma met drie kleinkinderen in een bakfiets, een oudere mevrouw die de koning zag aankomen en tóch even van dichtbij wil zien. Veel mensen stoppen spontaan en op de wekelijkse woensdagmarkt deed het bericht ook al snel de ronde. Een mevrouw vertelt dat ze het jammer vindt dat Koningin Maxima er niet bij is en haalt een herinnering op aan een vrijwilligersdag, waarbij het echtpaar aanwezig was en men tompoezen at.  

Boterham 

Om 12.00 uur komt de chauffeur van de Koning naar buiten, opent de achterklep van de auto en eet gauw een boterham. Gewoon uit een plastic zakje. Even later heeft hij zijn pet weer op, dan komen de persmensen uit het gebouw en niet veel later ook de Koning zelf. Hij neemt afscheid van zijn gastheren en zwaait naar het publiek. “Wilt u de groeten doen aan Maxima?” vraag iemand. “Dat zal ik zeker doen,” antwoordt de Koning, terwijl hij instapt.

Foto’s: ZwolleZuidNieuws / JanJaap van Dijk, Carin van de Ploeg, Peter Denekamp