Kringloopwinkel als decor voor de Kringlopera

Foto: Carin van de Ploeg

De kringloopwinkel: de winkel waar je spullen brengt die je niet meer nodig hebt en die je een tweede (of derde of vierde) leven gunt. Maar wat gebeurt er met al die spullen voordat ze weer een nieuwe eigenaar gevonden hebben? De Kringlopera, een voorstelling van de Bruisende Buren, liet het afgelopen weekend zien en meemaken. 

Een zestigtal bewoners en een aantal professionele zangers en muzikanten van Kasko (voormalig Kameroperahuis) hebben  samen in coronatijd druk verhalen geschreven, geoefend, gezoomd en gerepeteerd. Zij brachten afgelopen weekend een wervelende voorstelling ten tonele. Het decor werd gevormd door de Kringloopwinkel aan de Nieuwe Deventerweg in Zwolle Zuid. Deze winkel is één van de vijf winkels van Stichting Kringloop Zwolle, waar dagelijks zo’n veertig mensen (vrijwillig en betaald) werken om alle ingebrachte goederen te controleren, te repareren en weer te verkopen. 

Wat gebeurt er als er een lamp binnengebracht wordt, waar gaat alles heen? Wat gebeurt er allemaal voordat zo’n lamp weer in de winkel staat? 

De voorstelling nam de bezoeker mee door de kringloop van de kringloopwinkel en liet zien dat er voor iedereen een plek, een nieuw begin is.