Topvoetbalsters geven les bij ZAC

Twee talentvolle voetbalvrouwen kwamen donderdag naar Zwolle Zuid om jongere meiden de fijne kneepjes van het spel bij te brengen. De 24-jarige Tiny Hoekstra en 25-jarige Elze Huls gaven op het complex van de Zwolsche Athletische Club een pittige training aan meiden die ook de top willen bereiken. Het voetbal-duo komt uit in de Eredivisie Vrouwen voor profclub SC Heerenveen.

Veertig meiden van twaalf tot en met zeventien jaar kregen gratis les van de topvoetbalsters. Hoekstra maakte haar debuut in de top van het Nederlandse vrouwenvoetbal op vijftienjarige leeftijd. Zo werd ze meerdere keren opgeroepen voor de nationale jeugdteams van het Nederlands Elftal. De aanvalster ontpopte zich bij SC Heerenveen in sneltreinvaart tot één van de smaakmakers bij Heerenveen. In het seizoen 2018/2019 werd ze zelfs de topscoorster in de Eredivisie vrouwen. In 24 wedstrijden wist ze maar liefst 27 doelpunten te maken. Ook Huls speelde voor de Oranje Leeuwinnen onder de negentien jaar. In de EK kwalificatie tegen Bosnië wist de middenveldster zelfs twee keer te scoren. Sinds 2015 speelt zij bij de Friese club in de Eredivisie.

Voor de deelnemende meiden was het niet alleen een dag vol voetbalplezier. Er zat ook een serieuze kant aan de door I.S.R. Girls Academy georganiseerde dag. De I.S.R. Girls Academy is namelijk onderdeel van de International Sports Revolution, een organisatie die zoekt naar talentvolle jeugdspelers en -speelsters die alles uit zich zelf willen halen om de top te bereiken. De meidentak van I.S.R. gaat binnenkort van start. De meiden die vandaag hun voetbalkunsten lieten zien op Sportpark Jo van Marle maken kans om te worden uitgenodigd voor het I.S.R. Girls Academy team. De speelsters van dit team kunnen zich verder ontwikkelen met trainingen van hoog niveau en spelen oefenwedstrijden tegen profclubs.

Foto’s: Peter Denekamp