10 Mijl van Zwolle Zuid: dit zijn zaterdag de verkeersmaatregelen

Foto: ZwolleZuidNieuws / JanJaap van Dijk

Zaterdag 15 april wordt de twaalfde editie van de ’10 Mijl van Zwolle Zuid’ gelopen. Op basis van de inschrijvingen belooft het opnieuw een succesvol hardloopevenement te worden. Om alles in goede banen te leiden neemt de gemeente tussen 15.15 en 19.00 uur verkeersmaatregelen, op en rond de looproute. Zoals aan de Thorbeckelaan ter hoogte van wijkcentrum SIO (start/finish), de fietsstraat Zwarteweg en de omgeving van de IJssel. 

Kidsrun

Voor kinderen van 6-12 jaar is er vanaf 14.30 uur de Kidsrun. In verschillende groepen lopen zij een afstand van 440, 880 of 1320 meter over de Thorbeckelaan. Nooit eerder schreven zich voor dit evenement zoveel kinderen in als dit jaar. “Eén van de speerpunten dit jaar was zoveel mogelijk kinderen van de Zwolse basisscholen aan de start te krijgen,” vertelt Eric Haasjes, bestuurslid van de 10 Mijl. “We hebben Zwolse basisscholen gevraagd om hun leerlingen te motiveren om mee te doen, onder het motto ‘bewegen is gezond en meedoen aan de Kidsrun is belangrijker dan winnen’. Ook is het inschrijfgeld voor de Kidsrun verlaagd naar 2 euro.”

5 en 10 mijl

De volwassen hardlopers starten om 17.00 uur aan hun 5 of 10 mijl. Vanaf de start bij SIO aan de Thorbeckelaan gaat de route over de Nieuwe Deventerweg – Zwarteweg – Schellerbergweg – dijk IJssel – Schellerdijk – Oldeneelweg – Beekmanpad – Harculosepad naar Harculo en weer terug – IJsselcentraleweg – Thorbeckelaan (via fietspaden). De verwachting is dat de laatste lopers voor 19.00 uur de finish hebben bereikt. Meer informatie over het parcours is te vinden op de website van de organisatie.

Autoverkeer

De hardlopers gaan grotendeels over fiets- en wandelpaden. Automobilisten zullen tussen 17.00 en 19.00 uur enige overlast ondervinden op verschillende plekken in Zuid. Op het moment dat hardlopers voorbijkomen is de doorgang beperkt op onder andere de routes Pilotenlaan – Forelkolk (winkelcentrum Forelkolk) en Commissarislaan – IJsselcentraleweg. Verkeersregelaars zijn aanwezig. De Nieuwe Deventerweg is afgesloten op gedeelte Ittersumallee – Thorbeckelaan, tussen 16.00 en 17.45 uur. De adviesroute voor verkeer van en naar Ittersum: Oldeneelallee – Nieuwe Deventerweg – Troelstralaan.

Fietsverkeer

De looproute gaat deels over de fietsroute Rondje Zwolle. De fietsroute is daardoor bijvoorbeeld ter hoogte van de IJssel niet beschikbaar. Fietsers die normaal over de fietsstraat Zwarteweg gaan, wordt geadviseerd om te fietsen via: Schellertunnel – Jofferenlaan – Grenslaan – Grenspad (fietspad langs IJsselalee) – Bloksteeg – Gruitmeesterslaan – Ter Kuilenpad; of via Hortensiapad/Hortensiatunnel fietsroute binnenstad/Assendorp naar Zuid.

Openbaar Vervoer

De stadslijnen 6 en 8 van Keolis rijden tussen 15.00 en 20.00 uur een andere route door Zuid. Een aantal bushaltes vervallen dan.