Zaterdag wegafsluitingen vanwege Halve Marathon

Zaterdagavond staat de binnenstad van Zwolle in het teken van de Halve Marathon. Duizenden hardlopers vertrekken vanaf de Hanzelaan voor een route van 21 kilometer, de 4 Engelse mijlen of de Heroes Run. De finish is op de Grote Markt. Vanwege het evenement worden diverse wegen afgesloten, waaronder de fietsroute via Hanzeland tussen Zwolle Zuid en de binnenstad. Lees hieronder alle maatregelen.

Aan het hardloopevenement doen zaterdag 10.000 deelnemers mee. Het wordt ook wel het gezelligste hardloopfestival van Nederland genoemd, omdat er zoveel entertainment langs het parcours wordt georganiseerd. Het deelnemersveld is ook zeer divers: er lopen wereldtoppers mee, die het parcoursrecord hopen te verbeteren. Maar ook scholieren en recreanten lopen hun wedstrijd, in het avondzonnetje door de historische binnenstad van Zwolle.

Start op de Koggelaan

De startlocatie is aan de Koggelaan, ter hoogte van de kruising met de Hanzeallee en Hanzelaan. De Koggelaan is tussen 14.00 en 21.00 uur voor alle verkeer afgesloten. Tijdens het opstellen van de deelnemers en de start is ook de Hanzelaan afgesloten voor verkeer. Bezoekers aan het station, de parkeergarages Lübeck en Pas de Deux en omgeving moeten daarom rekening houden met momenten van stremmingen tussen 18.00 en 21.00 uur.

Afsluiting route richting binnenstad

De route vanaf de start naar de binnenstad loopt via de Koggelaan, Hanzelaan, Van Karnebeektunnel, Van Karnebeekstraat, Burgemeester van Roijensingel of Sassenpoortenbrug, Wilhelminasingel, Ter Pelkwijkstraat naar de binnenstad. Dit deel van de route is tussen 18.30 en 20.30 uur afgesloten voor verkeer.

Afsluiting route in en om de binnenstad

Het volgende gebied is van 18.00 tot 24.00 uur afgesloten: Burg van Roijensingel (Emmawijk), Nieuwe Havenbrug, Kamperpoortenbrug, Pannekoekendijk, Schuttevaerkade, Burgemeester Drijbersingel, Diezerkade, Brink, Bagijnesingel, Hanekamp, Wipstrikkerallee, Leo Majorlaan, Weteringbrug, Wethouder Alferinkweg, Luttenbergstraat, Schuurmanstraat, Groot Wezenland, Kerkbrugje, Wilhelminasingel, Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein, Oude Vismarkt, Grote Markt, Grote Kerkplein, Sassenstraat, Luttekestraat, Melkmarkt, Jufferenwal en de Eekwal.

Bewoners in en aan dit gebied die tijdens de afsluiting hun auto nodig hebben, wordt gevraagd op tijd hun auto buiten het gebied te parkeren. Het plaatsen van afzettingen en omleidingsborden begint om 15.00 uur, maar pas vanaf 18.00 uur is het gebied daadwerkelijk afgesloten.

Meerdere stadsdelen minder goed bereikbaar

Naast Hanzeland en de binnenstand, zijn ook een aantal andere stadsdelen beperkt bereikbaar tijdens het evenement. De gemeente heeft deze alternatieve routes uitgezet:

  • Assendorp/Pierik is bereikbaar via de IJsselallee, Ittersumallee en de Marsweg;
  • Diezerpoort is bereikbaar via de Ceintuurbaan en de Meppelerstraatweg;
  • Wipstrik is bereikbaar via de Ceintuurbaan, Herenweg en de Brederostraat.

Isala blijft bereikbaar

Ziekenhuis Isala blijft bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Vanaf het station rijden er stads- en streekbussen naar het ziekenhuis. Met de auto vanuit het zuiden is het ziekenhuis bereikbaar via de Marsweg, Oldeneelallee en de Ceintuurbaan. Vanuit het noorden via de A28 en de Ceintuurbaan.

Omleiding busvervoer

De stads- en streekbussen rijden een aangepaste route vanaf 18.00 uur en rijden voornamelijk via de buitenring van Zwolle. Busreizigers zullen merken dat bussen andere routes rijden dan normaal. Bij haltes die tijdelijk vervallen wordt dit ter plekke aangegeven. Kijk voor meer informatie op www.rrreis.nl.

Toeschouwers

Op het hardloopevenement komen ook vele duizenden toeschouwers af. Rondom het parcours is veel entertainment georganiseerd. Toeschouwers kunnen via de Van Karnebeektunnel en de Hoge Spoorbrug naar de andere kant van het spoor komen. De spoortunnel onder het station is alleen toegankelijk met een OV-chipkaart. In de binnenstad wordt de Rodetorenbrug voor fieters afgesloten. De brug blijft wel toegankelijk voor voetgangers.

Parkeren

Verkeer naar de binnenstad wordt geadviseerd de rijden via de A28 afslag Centrum en vervolgens de Katerdijk, of via de afslag A28 Noord en vervolgens over de Ceintuurbaan, Meppelerstraatweg en de Van Wevelinkhovenstraat. De gemeente adviseert om te parkeren in parkeergarage Katwolderplein. Parkeerlocaties binnen het parcours zijn tijdens de Halve Marathon beperkt of niet bereikbaar. Taxi’s hebben tussen 18.00 en 01.00 uur geen toegang tot de binnenstad.

De 4 Engelse Mijl start om 19:00 uur. Het startschot voor de Halve Marathon klinkt om 20:15 uur. De wedstrijd wordt zaterdag live uitgezonden op TV Oost.