Ster van Zwolle raast door Zuid

Foto: Carin van de Ploeg

Op zaterdagmiddag even na twaalven staan er een stuk of tien wijkbewoners bij de rotonde voor Zandhove. Het duurt niet lang of de wielrenners van de Ster van Zwolle komen voorbij. Het is droog weer, er staan al begeleidingsmotoren opgesteld met mannen in felgekleurde vestjes.

Ik spreek een wijkbewoonster die al 40 jaar lang dit evenement volgt. Irene Smal is betrokken bij Zwolle Zuid. Samen met onder andere Jansje Brink heeft ze ongeveer 40 jaar geleden de wijkkrant Zwolle Zuid mee opgestart. Ze typten alles zelf uit, de drukker (de naam is haar even ontschoten) zat vlakbij het oude ziekenhuis (Het Wezenlanden) en nietten het tijdschrift zelf. Ze begonnen in het Wijkcentrum Gerenlanden en gingen later naar De Pol. Een prachtig verhaal.

Maar terug naar de Ster. Irene zegt:”Je moet nu wel je camera pakken, want ze zijn zó voorbij!”. Ze heeft gelijk.

Twee minuten

Ik zie van een afstand de blauwe lichten van de eerste begeleidingswagen naderen. Ik houd mijn camera in de aanslag: een paar auto’s met jury, wedstrijdleiding en muziek. Waarom die muziek eigenlijk, vraag ik me af, want in een tijdspanne van nog geen twee minuten is alles voorbij geflitst. Ze rijden op volle vaart voorbij, waarna een peloton van 22 teams van 7 renners op de rotonde af dendert. In één stroom gaan de wielrenners links en rechts aan de rotonde voorbij. Een behoorlijke stoet auto’s en motoren met reservefietsen volgt, een paar medische auto’s en tot slot de bezemwagen.

Voorjaarskoers

Om 12.00 uur loste burgermeester Peter Snijders het startschot op het Grote Kerkplein in het centrum van Zwolle. Als je bedenkt dat de renners nog geen kwartier geleden weggereden zijn en nu al in Zuid passeren, krijg je een beetje een gevoel voor de snelheden die deze wielrenners behalen. Het is de 61e keer dat deze ronde gereden wordt. Een bijzondere, omdat hij dit jaar als gevolg van corona als slot van het wielerwegseizoen wordt gereden. In alle andere jaren was de 194,5 km lange tocht juist de openingskoers.

Coen Vermeltfoort

Niet alleen Nederlandse teams doen mee, ook teams uit België en Denemarken. Het parcours gaat via Heino, Lemelerveld, Dalfsen, Luttenberg, Ommen, Nieuwleusen, Hasselt, Genemuiden, Kampen en Zalk weer terug naar Zwolle. Coen Vermeltfoort (33, uit Schuinesloot) kwam rond 16.00 uur op de Ceintuurbaan over de finish als winnaar van de 61e Ster van Zwolle.

De Ster van Zwolle zal volgend jaar weer in het voorjaar plaatsvinden.

Foto’s en tekst: Carin van de Ploeg