100 jaar jeugdvoetbal: PEC Zwolle trainer Art Langeler krijgt onderscheiding bij Z.A.C.

Voetbalvereniging Z.A.C. heeft zaterdag ’t Doesje gelanceerd. Dit speldje is een bijzondere onderscheiding voor jeugdspelers die vanuit de eigen jeugd debuteren in het eerste elftal. Aanleiding is de viering van honderd jaar jeugdvoetbal in Nederland. 

Op 19 februari 1921 werd de allereerste wedstrijd in de jeugdcompetitie gespeeld in Zwolle tussen Z.A.C. en USV Hercules. De initiatiefnemer was Z.A.C. speler en bestuurslid Anton ten Doesschate, bijgenaamd ‘Does’. Reden voor de Zwolse club om de bijzondere onderscheiding naar hem te vernoemen. De inspiratie voor ’t Doesje’ is het ’t Haasje’. Voetballers die debuteren in Oranje krijgen deze onderscheiding uitgereikt. 

’t Doesje’ gaat niet alleen bij de Zwolsche Atlethische Club worden uitgereikt. De bedoeling is dat het initiatief landelijk uitgerold wordt. Iedere voetballer die minimaal drie jaar de eigen jeugdopleiding van een club heeft doorlopen en vervolgens debuteert in het eerste elftal komt in aanmerking voor het speldje. 

Voor de eerste ‘Doesjes’ werden uitgereikt ontvingen mevrouw Oldenhof-Ten Doesschate en Art Langeler een ‘ere-Doesje’. Mevrouw Oldenhof-Ten Doesschate is de dochter van Anton ten Doesschate. Ze werd gehuldigd in bijzijn van de kleinzonen van Anton, Maarten en Michiel Oldenhof. De hoofdcoach en voormalig bondscoach van Jong Oranje, Art Langeler wordt ‘Doesje ambassadeur’. 

Mevrouw Oldenhof-Ten Doesschate reikte vervolgens de eerste twee ‘Doesjes’ uit aan Okke Scholten en Claudia Noordman. Beide doorliepen de jeugdopleiding bij de voetbalclub in Zwolle Zuid. Scholten debuteerde op 25 mei 2008 in het eerste team van Z.A.C. Hij deed dit in de wedstrijd tegen Groen Wit ’62. Noordman debuteerde op 21 augustus 2010 in het eerste damesteam van Z.A.C. Ze speelde toen tegen ASC ’62.

Foto’s: Peter Denekamp