Winterse uitjes voor ouderen met dementie: 3 tips

Foto ter illustratie (Pexels, Pavel Danilyuk)

Wanneer uw naaste dementie heeft, ligt de drempel wat hoger om in deze donkere maanden er samen op uit te gaan. Naast het gure weer, hebben ouderen met dementie meer moeite om naar buiten te gaan door overprikkeling. Daarom blijven zij liever thuis in hun vertrouwde omgeving. Om senioren met dementie voldoende in beweging te houden, geeft Zuster Jansen tips om in de winter er samen op uit te gaan in Zwolle.

Hoe dementie buitenactiviteiten kan bemoeilijken

Ouderen met dementie blijven het liefst binnen, waar het rustig en vertrouwd is. Thuis voelen zij zich het meest op hun gemak, omdat ze de omgeving herkennen. Deze rust en regelmaat zorgt ervoor dat uw naaste zich veilig voelt. Hierdoor heeft uw naaste minder snel de behoefte om naar buiten te gaan.

Buiten de deur zijn er namelijk minder herkenningspunten voor mensen met dementie. Ook brengt de drukte van de straat onrust met zich mee. Uiteraard wilt u dat uw naaste zich prettig voelt, maar altijd binnen blijven is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de hulpbehoevende.

Beweging blijft belangrijk

Voldoende beweging is belangrijk, ook voor mensen met dementie. Lichaamsbeweging is namelijk niet alleen goed voor de fysieke- maar ook voor de mentale gezondheid. De frisse buitenlucht en nieuwe ervaringen stimuleren de hersenen, wat de ontwikkeling van dementie wat kan afremmen. Ook draagt een gezond lichaam bij aan een gezondere geest.

Let u echter wel op dat u niet naar een te drukke plek gaat. Te veel prikkels kan juist weer voor onrust, stress of angst zorgen bij mensen met dementie. Bedenk daarom van te voren goed waar u samen naar toe gaat.

Uitgaanstips voor in de winter

Het weer in de winter kan veel activiteiten (nog meer) bemoeilijken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om toch samen in beweging te komen.

Tip 1) Winterse wandeling maken

Buiten wandelen is een rustige en fijne manier om samen op pad te gaan. Loop op een mooie dag met uw naaste eens een klein rondje door uw (oude) buurt. Misschien herkent uw naaste sommige plekken nog en kunt u samen oude herinneringen ophalen.

Rond de feestdagen is het ook leuk om  samen de kerstversieringen bekijken. Of loop gezellig naar het lokale café voor een kop koffie. Kleed uw naaste wel warm aan en neem een dekentje mee om samen onder te zitten, wanneer u uitrust op een bankje.

Tip 2) Bezoek een museum

Wanneer het buiten bar en boos is, is het verstandiger om een binnenactiviteit te organiseren. Om toch in beweging te komen, kunt u bijvoorbeeld een museum of galerie bezoeken, zoals het Museum de Fundatie. Bij het lopen langs de kunstwerken komt u zo toch ongemerkt veel in beweging.

Tip 3) Samen dansen op muziek

Houdt uw naaste van muziek? Dan is het leuk om samen eens een concert, voorstelling of optreden te bezoeken. Bijvoorbeeld in het Zwols muziektheater of Schouwburg Odeon. Naast het genieten van de liedjes, kan er ook mee gezwaaid, geklapt of zelfs gedanst worden. Speelt er niets op het moment? Zet wat nostalgische liederen thuis op en dans samen in de woonkamer!

Zorgondersteuning aanvragen

Dementie is een zware ziekte, niet alleen voor de hulpbehoevende maar ook voor u als mantelzorger. Zeker in de drukke wintermaanden kan de zorg soms even teveel worden. Om er voor te zorgen dat u niet overbelast raakt, is het belangrijk om op tijd hulp aan te vragen. Particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen kan u daarbij een uitkomst bieden met passende thuiszorg bij dementie.

Ons particuliere zorgaanbod varieert van 5-uurs zorg tot 24-uurs zorg, waardoor de hulpbehoevende altijd de juiste ondersteuning krijgt wanneer hij of zij dat nodig heeft. Zo wordt u in uw mantelzorgtaken verlicht en heeft u meer tijd om samen gezellig er op uit te gaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers.