Wethouder en fietsburgemeester trots op recordaantal deelnemers verkeersexamen

Foto: Pedro Sluiter

Afgelopen maandag legden de laatste leerlingen in Zwolle het praktisch verkeersexamen af. Fietsburgemeester Marijn de Vries en wethouder Gerdien Rots kwamen de leerlingen succes wensen bij SIO in Zwolle Zuid.

Jaarlijks maken leerlingen van groep 7 en 8 van Zwolse basisscholen zich weer klaar voor het praktisch verkeersexamen. De eerste examens van dit jaar startten op dinsdag 9 mei. ‘Bijna 2.000 basisschool leerlingen namen deel aan het examen. Dat is een record en daar zijn we enorm trots op’, vertelt wethouder Gerdien Rots.

Praktijkexamen

Tijdens het praktisch verkeersexamen wordt getoetst of de kinderen de theorie, die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd, ook in de praktijk kunnen brengen. De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route in Zwolle af. Eerder deden zij op school al het landelijke theoretische examen.

Fietsen, fietsen en nog eens fietsen

“Zwolse kinderen fietsen veel, het is daarom extra belangrijk om aandacht te besteden aan het veilig deelnemen aan het verkeer”, legt wethouder Gerdien Rots uit. “De tips en hulp van ouders, maar ook de verkeerslessen op school helpen daarbij. Een groot deel van deze groep leerlingen gaat binnenkort naar het voortgezet onderwijs. Dit betekent vaak dat zij iets verder fietsen dan naar de basisschool. De verkeerslessen en het examen zijn ook hierop een goede voorbereiding”.

Fietsburgemeester

De kennis en inzichten die de kinderen hebben opgedaan worden getoetst tijdens het praktisch verkeersexamen. Fietsburgemeester Marijn: “We hebben in Nederland een prachtige, wereldberoemde fietscultuur. Die willen we natuurlijk graag houden. Uit landelijke cijfers blijkt echter dat een derde van de basisschoolkinderen in Nederland nooit op de fiets naar school gaat, en daardoor ook vaak niet goed kan fietsen. Het is daarom erg belangrijk aandacht te besteden aan fietsen en fietsvaardigheid. Dat gaat in Zwolle supergoed, en daar ben ik als fietsburgemeester heel erg trots op.”

Samen de schouders eronder

De afgelopen week konden Zwollenaren langs de route van het verkeersexamen op verschillende plekken ‘examinators’ tegenkomen. Wethouder Gerdien Rots: “Bij het verkeersexamen zijn veel vrijwilligers betrokken. En dat maakt het extra bijzonder, want het laat zien dat we verkeersveiligheid samen belangrijk vinden en alle 2000 basisschoolleerlingen willen supporten om nog meer veilige fietskilometers te maken”.

Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. Het examen is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van provincie Overijssel en gemeente Zwolle.