Verkeerschaos door storing op het spoor

Foto: Peter Denekamp

De spoorwegovergangen in Zwolle Zuid hebben maandagmiddag anderhalf uur dichtgezeten door een stroomstoring op het spoor tussen Zwolle en Olst. Het veroorzaakte een flinke verkeerschaos in Zuid. Ook het treinverkeer kwam volledig tot stilstand.

Om tien voor vier ’s middags sloten alle spoorwegovergangen tussen de stations van Zwolle en Olst. In Zwolle Zuid zaten de overwegen in de Ittersumallee, Oldeneelallee en de IJsselcentraleweg potdicht. 

Na drie kwartier stonden er flinke files op de Oldeneelallee, Nieuwe Deventerweg en IJsselcentrale weg. Veel weggebruikers negeerden het rode lichten en staken het spoor over. Bij andere verkeersdeelnemers ontstond flinke irritatie omdat de politie en ProRail in geen velden of wegen te bekennen waren.

De Zwolse politie was op de hoogte van de situatie. Zij gaven aan weinig tot niets te kunnen doen. Wel onderstreepten zij dat het negeren van het rode licht verboden is en bestraft kan worden met een flinke boete.

Rond tien voor half zes was de storing opgelost en openden de overwegen. Zo’n tien minuten later liet de NS weten dat de treinen weer gingen rijden tussen Zwolle en Olst.

Foto’s: Peter Denekamp