Beb Bakhuys werd precies 100 jaar geleden lid van voetbalclub ZAC

Op zaterdag 1 oktober 2022 is het precies 100 jaar geleden dat de toen 13-jarige Beb Bakhuys werd voorgedragen als juniorlid van ZAC. Op 1 oktober viert de oudste voetbalvereniging van Zwolle dan ook niet alleen het 129-jarig bestaan, maar ook de start van het Beb Bakhuysjaar.

Belangstellenden zijn om 12.30 uur van harte welkom bij een presentatie van historicus Gerrit van der Vorst over het bewogen leven van het voetbalicoon dat ZAC én Zwolle landelijk op de kaart zette. Om 14.30 uur trapt Emir Akkaya (6), het achterachterneefje van Beb Bakhuys, de wedstrijd ZAC1 – Hatto Heim 1 af.

De legende Beb Bakhuys

ZAC clublegende Beb Bakhuys is één van de beste Nederlandse voetballers van voor de oorlog. Stadions stroomden vol om hem te zien spelen.Zowel voor zijn club ZAC als voor het Nederlands Elftal. Als superspits scoorde hij 28 doelpunten in 23 interlands. Daarmee staat hij nu nog steeds 12de op de topscorerslijst van het Nederlands Elftal. Bij zijn bizar hoge moyenne van 1,2 kwamen zelfs Cruijf, Robben of Van Persie niet in de buurt. Bij een interland tegen België in 1934 maakte hij zijn beroemdste doelpunt: een vallende kopbal. Een goal à la Beb Bakhuys is tot op de dag van vandaag een begrip. Beb Bakhuys was een pionier als het gaat om professioneel voetbal. Betaald voetbal was in die tijd ten strengste verboden door de KNVB. Het heeft hem tragisch genoeg zijn voetbalcarrière gekost.

Verhalen doorgeven aan de jeugd

Beb Bakhuys heeft ZAC veel moois gebracht. Hij zette ZAC én Zwolle landelijk op de kaart, trok duizenden bezoekers en bezorgde ZAC uit een nagenoeg kansloze positie een heroïsch kampioenschap. Alle reden voor de club om hem 100 jaar later te eren met een Beb Bakhuysjaar. Voorzitter Denis Holterman: “We zijn trots op onze historie en de grote namen die voortkomen uit onze club. Beb Bakhuys is daarvan de allergrootste. We vinden het belangrijk om hun verhalen te blijven vertellen en vooral ook om deze door te geven aan onze jeugd. “

Lezing Beb Bakhuys voor breed publiek

Het jaar gaat van start met een beeldende presentatie over Bakhuys. Historicus Gerrit van der Vorst dook in het leven van de legendarische voetballer en legt momenteel de laatste hand aan zijn biografie. Een waar levenswerk. Op 1 oktober vertelt hij op meeslepende wijze aan de hand van foto’s en filmpjes het opzienbarende verhaal over een Indische jongen die uitgroeide tot een van de grootste Nederlandse voetballers.Belangstellenden zijn welkom in de kantine van Z.A.C. aan de Landsheerlaan 42 in Zwolle Zuid. De bijeenkomst start om 12.30 en duurt tot 14.00 uur. Inloop vanaf 12.15 uur.

In het Beb Bakhuysjaar staat ZAC op verschillende momenten in het seizoen stil bij de betekenis van Bakhuys voor de club. Zo zijn er plannen voor de introductie van een retroshirt uit de tijd van Bakhuys en is het een grote wens van de club om op de verjaardag van Beb Bakhuys in april een beeld van hem te kunnen onthullen.

Foto’s: Collectie Overijssel, fotograaf onbekend.