Zwolle heeft zijn eigen Max Verstappen en hij heet Max

Max Dieckmann (17) bij Kartcentrum Zwolle. Foto: Peter Denekamp

Karten is populairder dan ooit in Nederland. Het is allemaal te danken aan de populariteit van Max Verstappen. Kartcentrum Zwolle opende zaterdag haar circuit voor iedereen die Max heet. De snelste coureur wint een testsessie bij een professioneel raceteam. Max Dieckmann (17) uit Zwolle greep deze kans met beide handen aan. 

De Zwolse Max is helemaal in de ban van het racen. Sinds een half jaar scheurt hij met gehuurde karts over het kartcircuit in Oldenzaal. “Het liefst zou ik een privé-kart hebben maar dat is onbetaalbaar,” zegt Max. Terwijl hij zijn feloranje raceoverall aantrekt zegt een medewerker dat hij plaats mag nemen in een kart. Net als de echte Max laat hij zijn ongenoegen blijken. De jonge coureur wil de aangeboden bolide niet. “Ik wacht tot kart nummer 11 er is.”

Scorebord

Enkele minuten later is de gewenste kart beschikbaar. De helm gaat op, de handschoenen gaan aan, de veiligheidsgordel gaat om en dan klapt hij het vizier dicht. Geconcentreerd wacht hij op het startsein. De Zwollenaar scheurt vervolgens ronde na ronde als een razende over het circuit. Het duurt niet lang voor de naam ‘Max D.’ op het grote scorebord verschijnt. Max blijft zijn concurrenten inhalen en gestaag klimt zijn naam omhoog bij de tussenstanden. Het duurt niet lang voor hij eindelijk de snelste rondetijd neerzet.

Stofwolk

Als zijn sessie er bijna opzit drukt wordt hij van de baan gedrukt. Een grote stofwolk doemt op als hij met de wielen door het zand raast. Behendig weet hij een crash te voorkomen en krijgt de kart weer op het circuit. Net als de echte Max wordt hij boos op zijn concurrent. Terwijl hij hem voorbij scheurt gaat een hand los van het stuur. Hij maakt een gebaar naar de coureur om zijn onvrede kenbaar te maken.

Moeder als grootste fan

Na afloop van de race loopt hij bezweet het terras van kartcentrum op. Daar zit zijn grootste fan, moeder Anja. “Tja, meestal gaan de vaders mee maar bij Max is het zijn moeder.” Anja is ook in de ban geraakt van het karten. In een half jaar tijd heeft Max het racen goed onder de knie gekregen. Het was vandaag niet de eerste keer dat hij de snelste rondetijd neerzet. “Hij zoekt overal de snelste en beste huurkarts uit,” zegt Anja. “Zelfs op vakantie in Frankrijk moet er gewoon geraced worden in karts.” Max is niet helemaal tevreden met zijn snelste rondetijd. “Ik kan veel sneller maar het was vandaag erg druk op de baan.” De woede van de bijna-crash is al weer weggeëbd. “Die reactie op dat moment komt gewoon door de passie,” lacht hij.

Realistische ambities

De jonge Max heeft niet de illusie ooit in de voetsporen van Max Verstappen te treden. “Ik ben wel ambitieus maar ook realistisch.” Wel hoopt hij ooit door te stromen naar de professionele karts en misschien wel de Formule-raceklasse. Als hem gevraagd wordt om even te poseren voor een persfoto stemt hij toe en loopt even weg. Net als de echte Max komt hij weer in beeld met een blikje Red Bull.

Tekst en fotos: Peter Denekamp