Berger haalt oldtimer uit water bij Zwolle Zuid

Bergers hebben donderdag een meer dan veertig jaar oude Mazda uit de Nieuwe Wetering getakeld. Het is de tweede keer deze week dat er in Zwolle een oldtimer uit het water werd gehaald. Eergisteren kwamen duikers en bergers in actie bij het Zwolle-IJsselkanaal. Daar werd een Simca uit 1969 uit het water gevist.

Foto’s en artikel: Peter Denekamp

Vorige week maandag ontdekte een sonarboot van Ten Have uit Wijhe de auto in de Nieuwe Wetering. De brandweer en politie gingen toen met spoed ter plaatse. Al snel werd duidelijk dat de auto al langer in het water moest liggen, er waren geen sporen te zien in de rietkraag. Brandweerduikers constateerden dat er niemand meer in de auto zat. Ook troffen ze geen kentekenplaten aan op het voertuig. In opdracht van het Waterschap werd de auto vandaag uit de Nieuwe Wetering gehaald.

Niet gestolen of betrokken bij misdrijf

Nadat duiker Johan ten Have enkele minuten onder water was ontdekte hij toch een kentekenplaat. Triomfantelijk kwam de duiker met zijn vondst boven water. Hierdoor kon de politie het kenteken door haar systemen halen. De oude Mazda stond niet geregistreerd als gestolen. Ook was het niet betrokken bij enig ander misdrijf. De duiker bevestigde kettingen aan de auto waardoor berger Hooikammer uit Staphorst kon beginnen met de bergingsklus.

Hijskettingen losgeschoten

Niet alles verliep vlekkeloos. Een deel van de halfvergane auto brak kapot waardoor de hijskettingen losschoten. Opnieuw bevestigde de duiker de kettingen aan de auto. Even later stond het stinkende wrak op het droge. De berger heeft het wrak in een tijdelijk opslag in Staphorst gezet. De politie kan hierdoor nog aanvullend onderzoek doen door verder te speuren met het chassisnummer.