Te water geraakte auto ontdekt in Nieuwe Wetering

Foto: Peter Denekamp

Een opmerkelijke vondst in de Nieuwe Wetering vrijdagmiddag. Een passerende sonarboot ontdekte bij toeval een personenauto in het kanaal in de Marslanden. De auto werd gevonden bij de brug in de Edisonstraat. Er zat niemand in.

Omdat niet duidelijk was hoe lang de auto er al lag, werden de hulpdiensten en brandweerduikers gealarmeerd. Ter plaatse werd al snel duidelijk dat in het hoge riet geen sporen zichtbaar waren van een te water geraakte auto. Desondanks ging een duiker van de brandweer het water in op zoek naar de auto. Aan de zuidzijde van de brug werd de bodem van het kanaal minutieus afgezocht, maar zonder resultaat.

Geen inzittenden

Op verzoek van de politie kwam de sonarboot terug om de exacte locatie aan te wijzen. De auto werd snel gevonden, maar aan de noordzijde van de brug. Voor alle zekerheid werden de brandweerduikers opnieuw opgeroepen. Een duiker heeft de auto doorzocht en trof geen slachtoffers aan in het wrak.

Raadsel

Omwonenden en passanten sloegen het schouwspel gade. “Ik zit hier nu 35 jaar en heb nog nooit iets in het riet gezien waardoor je denkt er is een auto door heen gegaan,” zegt de eigenaar van aanpalend bedrijf. Ook passanten die dagelijks over de brug fietsen zeggen hetzelfde. Het blijft vooralsnog een raadsel hoe lang de auto al in het water ligt en hoe die er terecht is gekomen.

Bergen of laten liggen

De politie heeft het wrak overgedragen aan het waterschap. Zij gaan bekijken of de auto kan blijven liggen of dat er een berging op een later tijdstip moet plaatsvinden. Volgens het waterschap kan het op zich geen kwaad als het wrak blijft liggen. “Het ligt er vermoedelijk al jaren,” aldus een woordvoerder. De waterbeheerder moet een afweging maken tussen het gevaar dat het wrak kan opleveren en de schade die bij berging zou ontstaan aan de bodem en walkant. De hoogspanningsdraden boven de vindplaats maken een berging met een mobiele kraan vermoedelijk onmogelijk.