Opzet bij brand Marslanden: “Dit overleef je niet als je ernaast staat” 

Foto: Peter Denekamp

De politie en forensisch rechercheurs zijn zaterdag volop bezig met het opsporingsonderzoek bij Guillaume Janssen aan de Braunstraat. Vannacht ontstond er brand bij het bedrijf waarbij een gasfles explodeerde. Er lijkt nu sprake te zijn van kwade opzet. De brandstichting staat namelijk op beeld dankzij de beveiligingscamera’s van de zonweringproducent.

Grote schade

Aan de buitenkant van het gebouw is de schade goed zichtbaar. Behalve de sporen van de brand springt ook een ingestort deel van de vloer van de eerste etage in het oog. “De schade binnen is groot door de rook,” zegt André Janssen, eigenaar van het bedrijfspand. “Hoe groot ga ik nu niet zeggen, maar het is groot.”

Janssen vertelt dat de uitbreiding van de eerste verdieping met de overkapping aan de Braunstraat nieuw is. “Het is begin dit jaar in gebruik genomen.” Het bedrijf dat bijzondere zonwering en doekoverkappingen maakt bestaat al sinds 1967. Het is opgericht door zijn vader Guillaume. Sinds 1971 was Janssen de directeur tot hij het bedrijf vorig jaar verkocht.

Beveiligingscamera

Ook Jos Stoit, de huidige eigenaar van het bedrijf, neemt zaterdagochtend de schade op. Het ziet er volgens hem niet naar uit dat de productie na het weekend hervat kan worden. Wel weet hij dat de brand gesticht is onder de overkapping van het nieuwbouwgedeelte. De brandstichting is vastgelegd door de beveiligingscamera. Op de begane grond, nabij de plek van de brandstichting, lag een gasfles opgeslagen. De brandstof voor een heftruck.

Brokstukken 

De gasfles explodeerde vervolgens door de hitte van het vuur. De brokstukken werden vanochtend door rechercheurs zelfs zeventig meter verderop gevonden. Aan de overkant van de straat is een brokstuk op een straatkolk terecht gekomen. De putdeksel ging hierdoor aan gruzelementen. De knal werd ’s nachts al tot in Dalfsen gehoord.

Gasfles ontploft

Ook Jetty Middelkoop, Adviseur Gevaarlijke Stoffen, van brandweer Amsterdam – Amstelland zag vanochtend de foto’s van de schade na de explosie in de media. “Hier is echt een gasfles ontploft. Grote schade en flesresten” schrijft ze op Twitter. “Dat overleef je niet als je ernaast staat!”

Foto’s: Peter Denekamp