Explosie in Marslanden, knal in wijde omtrek te horen 

Foto: Peter Denekamp

Bij een producent van zonweringen in de Marslanden is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. Daarbij deed zich ook een flinke explosie voor. De knal was tot in Dalfsen te horen. Inmiddels is duidelijk dat een gasfles ontploft is, vermoedelijk opzettelijk.

Doffe knal

Tegen één uur ’s nachts hoorden dienstdoende brandweermensen in de brandweerkazerne aan de Marsweg een zware, doffe knal. Enkele minuten later kwam de brandmelding binnen. De brandweer rukte met spoed uit naar het bedrijf aan de Braunstraat. Behalve de Zwolse brandweer werden ook de korpsen van Hattem, Wezep en Wijhe opgeroepen.

Gasfles

De eerste brandweerploeg kreeg de vlammenzee snel onder controle. Later werden deuren geforceerd en ramen ingeslagen om de rook uit het pand te verdrijven. Door de brand en explosie stortte een deel van de vloer van de eerste etage in. De weg lag bezaaid met stukken metaal. Vermoedelijk gaat het ook om een deel van een gasfles.

Vraagtekens

Woordvoerder Jan Wittenberg van de brandweer IJsselland had nog geen idee wat er precies gebeurd is het bij het bedrijf. “Het is onduidelijk of er eerst een brand was en vervolgens een explosie of andersom,” zegt hij. “In ieder geval is er gelukkig niemand gewond geraakt.” Ook de politie heeft nog veel vragen bij de brandoorzaak. ‘We hebben alles afgezet en er een plaats delict van gemaakt,” zegt Ronald Bakker, officier van dienst van de politie. “Onderzoek zal meer duidelijk moeten brengen.” 

Bij het bedrijf ging ook een inbraakalarm af. Het is nog onduidelijk of dit door de brand veroorzaakt is of een andere oorzaak heeft. Ook is er een putdeksel losgerukt in de Braunstraat. Dit roept eveneens de nodige vraagtekens op bij brandweer en politie.

Foto’s: Peter Denekamp