Brandweerkorps onthult erewand voor omgekomen brandwachten

Foto: Peter Denekamp

Het Zwolse brandweerkorps heeft zaterdag een erewand onthuld in de brandweerpost Zuid aan de Marsweg. De wand is een blijvende en permanente herinnering aan Bernhard Offenberg (41) en Frans Kroes (32). Beide Zwolse brandwachten kwamen dertig jaar geleden om het leven tijdens het blussen van een brand in de Diezerstraat. Drie decennia later is het Zwolse korps de gesneuvelde collega’s niet vergeten. Op grote foto’s van het inferno in de binnenstad prijken twee herdenkingskastjes met de foto’s van de twee brandweermannen. 

De onthulling vond plaats tijdens de nationale herdenking van omgekomen brandweermensen. Bij de plechtigheid waren familieleden van Offenberg en Kroes aanwezig, de brandweercommandant van destijds en burgemeester Peter Snijders. Het Zwolse korps wil voortaan iedere vijf jaar stil staan bij de gevolgen van het tragedie in de Diezerstraat. In 2027 zijn Zwollenaren van harte welkom om de ceremonie bij te wonen. 

Net als ieder jaar, op de derde zaterdag van juni ,werd het water-ereteken gegeven om klokslag één uur ’s middags. In heel Nederland staan brandweerlieden dan stil bij hun collega’s die het leven lieten tijdens het brandweerwerk. Dit ereteken wordt gevormd door twee waterstralen een minuut lang te laten kruisen. Ook bij deze jaarlijkse herdenking zijn belangstellende volgend jaar welkom. 

Offenberg en Kroes overleden op 21 januari 1992 tijdens het nablussen van een winkelbrand in de Diezerstraat. In het pand, waar nu Barista Cafe Zwolle, is gevestigd zat destijds Kadoshop Arcade. Op de vroege, ijskoude winterochtend woedde er een uitslaande brand. De brandweer schaalde snel op naar grote brand en drie uur later hadden ze de vuurzee onder controle. 

Brandweerlieden begonnen vanaf ongeveer acht uur met het nablussen van het winkelpand. Tegen half elf wordt er als een donderslag bij heldere hemel een streep gezet door de levens van beide mannen. Door het instorten van de balken en vloeren van de eerste en tweede verdieping werden vier brandweerlieden bedolven onder het puin. Twee brandweermannen raakten daardoor gewond. Offenberg en Kroes overleefden het niet.