Nachtburgemeester en wijkagent zetten licht aan bij jongste jeugd van Z.A.C.

De Zwolse nachtburgemeester Jeroen van Doornik en wijkagent van Zwolle-Zuid, Janka Walvius, hebben maandag samen met de jongste jeugd van Z.A.C. tags op het wegdek gespoten bij de voetbalclub. Ze vragen hiermee aandacht voor het gebruik van goede fietsverlichting. 

Jeroen van Doornik, zelf een fervent fietser, vertelde de jonge voetballertjes dat hij het ontzettend belangrijk vindt dat ze hun licht aanzetten als ze in het donker fietsen. “De nacht is het mooiste wat er is maar het moet wel veilig zijn!” De wijkagent denkt er precies zo over. Janka Walvius vertelde de kinderen dat automobilisten ze nauwelijks kunnen zien in het donker als ze geen fietsverlichting aan hebben. “Als politie komen we ook bij ongelukken omdat iemand het licht niet aan had. Dat willen we niet en het is makkelijk te voorkomen, dus zet je licht aan.” 

Na de wijze woorden van de nachtburgemeester en de politievrouw konden de kinderen aan de slag. Gewapend met sjablonen en spuitbussen spoten ze tags bij de fietsenstalling van de Zwolsche Athletische Club. “Een goede plek zodat iedereen die op de fiets naar huis gaat het ziet,” aldus Marian Volkers van Z.A.C. 

Voorzitter Dennis Holterman keek toe terwijl de jongste jeugdleden enthousiast met de spuitbussen aan het werk waren. “In de winter zijn bijna alle trainingen in het donker. We vinden het belangrijk dat iedereen veilig van en naar de training gaat. Met de tag-actie vragen we al onze leden, junioren en senioren, om te letten op de zichtbaarheid in het verkeer.” 

Bart de Fietsenmaker en fietsenmaker Henk Gerrits, beide sponsoren van de club, ondersteunen de actie. De voetballers kregen een waardebon waarmee ze hun fietsverlichting kunnen laten repareren. De fietsenmakers vinden de actie zo belangrijk dat ze geen arbeidsloon rekenen bij het repareren van fietsverlichting. De Z.A.C.-leden betalen deze maand alleen de materiaalkosten.

Foto’s: Peter Denekamp