Maak kunst van opgevangen plastic uit de IJssel


Sinds twee juli ligt er in de IJssel een plasticvanger van de organisatie Clear Rivers. Doel is om het plastic dat in de rivier drijft op te vangen om te voorkomen dat het verder in de natuur en voedselketen terechtkomt. Van het opgevangen plastic kan er kunst worden gemaakt. Daarvoor wordt er 5 augustus een workshop gegeven bij Harculo, op een steenworp afstand van de plasticvanger.

Clear Rivers is een non-profit organisatie die wereldwijd de vervuiling met plastic in rivieren bestrijdt. De ruim tachtig meter brede vanger wordt wekelijks geleegd. Het opgevangen plastic wordt in de komende maanden via Clear Rivers verwerkt tot duurzame producten in de omgeving van Zwolle. En nu dus eenmalig ook in Zwolle voor een workshop op de IJsselbiënnale. Kinderen en volwassenen kunnen mooie kunstwerken maken van het materiaal uit de IJssel.

Kunstenaar

De workshop wordt gegeven door beeldend kunstenaar Rob Chevallier. Hij maakt kunst van kringloopspullen en zwerfafval. Zijn installatie ‘De stikstofboom’ is op de IJsselbiënnale te zien in de Harculo centrale. Het werk bestaat uit uitlaatpijpen en bakjes en schaaltjes in bladvorm. Regelmatig geeft Chevallier workshops ‘kringloopkunst maken’ met spullen uit kringloopwinkels.

De stikstofboom van Chevallier en de plasticvanger van Clear Rivers behandelen hetzelfde thema: de kwetsbare natuur. Beiden willen een aanzet geven tot het bewust omgaan met afval en zo bij te dragen aan een schone, leefbare wereld.

De workshop (corona proof) start 5 augustus om 14.00, er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. Reserveren kan via kringloopkunst@outlook.com. De kosten zijn 8 euro per persoon.