Zwolle Zuid geniet volop van het mooie schaatsweer (fotoreportage)

Na een nacht met zeer strenge vorst rijst de zon stralend aan de strakblauwe hemel. Met de schaatsen onder de arm trekt menig Zwollenaar richting de schaatsvijver in de buurt of de dichtgevroren sloot achter het huis. Zwolle Zuid Nieuws was erbij en maakte een mooie fotoreportage.

De afgelopen dagen is met spanning uitgekeken naar dit moment. Na het sneeuwvrij maken was het ijs voor de meeste mensen betrouwbaar genoeg om een rondje te wagen. Nu de dooi in aantocht is, was het in Zwolle Zuid zichtbaar genieten van deze mooie Nederlandse traditie.

IJskwaliteit
In Zwolle Zuid worden de vijvers in het Schellerpark en het Ittersumerbroekpark dagelijks beoordeeld door de ijsmeesters van de ROVA. Zaterdag bleek het ijs iets dikker dan gisteren, maar de kwaliteit was onvoldoende. Dit komt onder andere omdat het ijs de afgelopen dagen al flink gebruikt is. Hier en daar zijn grote scheuren ontstaan. En op de plekken waar mensen door het ijs zijn gezakt, zijn de gaten met een dun laagje ijs opnieuw dichtgevroren.

Eigen risico
Ga je toch schaatsen? Doe voorzichtig en geef elkaar de ruimte. Ga ook altijd met iemand samen, dan is er hulp als je bijvoorbeeld valt of door het ijs gaat. Pas goed op bij bruggen, stuwen en gaten in het ijs (wakken). Ga niet schaatsen op de uiterwaarden bij de IJssel. Doordat het water daalt, raakt het ijs een stevige basis kwijt. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. In alle gevallen is schaatsen op eigen risico.

Prachtige plaatjes
De vijvers kunnen dus jammer genoeg dit weekend niet officieel worden vrijgegeven voor gebruik. Dat weerhield velen er niet van toch voor eigen risico het ijs op te gaan. Dat leverde prachtige plaatjes op voor fotografen JanJaap van Dijk en Peter Denekamp. Ook mooie foto’s van het schaatsen? Stuur ze naar redactie@zwollezuidnieuws.nl.