De wijk ‘hartveiliger’ dankzij nieuwe AED

Toen Nathalie den Baas-Giezen op Twitter een oproep zag van de Hartstichting met de vraag ‘Hoe hartveilig is jouw buurt?’ reageerde ze direct. Ze zag op een kaartje dat haar woonomgeving aan de Van Middachtenmarke nog niet gedekt was door de aanwezigheid van een AED (Automatisch Externe Defribillator).

Als je in Nederland een hartstilstand krijgt is de kans groot dat er zich binnen 500 meter een AED bevindt. De Hartstichting en HartslagNu hebben in kaart gebracht waar de AED-loze zones zijn in Nederland. Dit zijn nog 1775 plekken. Door een samenwerkingsactie van De Hartstichting en de Vriendenloterij kon er kosteloos een AED beschikbaar worden gesteld. Al snel kregen ze bericht dat er een AED met buitenkast geplaatst kon worden. Hierbij moesten er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Voorwaarden over de verantwoordelijkheid, onderhoud, verzekering en update na inzet. De eerste vijf jaren is de verzekering en onderhoud door de actie gedekt.

Afgelopen dinsdag is de AED geplaatst aan de Van Middachtenmarke 14. “Mijn man en ik zijn beiden volledig opgeleid EHBO, BHV, AED en zelfs nog ZHKH vanuit defensie,” aldus Nathalie den Baas-Giezen. “In de buurtapp hadden we gemeld dat de AED geplaatst zou worden, waarna buurtgenoten meldden dat zij ook bekwaam zijn. Dat komt dus helemaal goed in onze wijk!” Er is geen openbare database van alle AED’s in Nederland. In het geval van een hartstilstand moet 112 gebeld worden, waarna HartslagNu automatisch geactiveerd wordt. Geregistreerde burgerhulpverleners krijgen dan automatisch een oproep om te gaan reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen.