Corona levert brandweer Zwolle koude douche op in Ittersumerbroek

Twee brandweerlieden kregen woensdag een koude douche in de Den Uylstraat van hun collega’s. Even daarvoor was het tweetal in een woning om een koolmonoxide-meting uit te voeren. Omdat de bewoners besmet zijn met het coronavirus moesten de brandweerman en -vrouw grondig worden ontsmet.

Tegen kwart voor zeven ’s avonds ging een CO-melder af in de woning in Zwolle Zuid. De gewaarschuwde brandweer voerde in de woningen metingen uit. Er werd echter niets gemeten. Een installatiebedrijf gaat donderdag de CV-installatie verder controleren.

Toen de brandweerlieden weer buiten op straat waren volgde er een wonderlijk schouwspel. Het duo werd ingespoten met een desinfectiemiddel en vervolgens met de brandslang schoongespoten. De koude douche voor de brandweermensen trok veel bekijks van buurtbewoners.

De centralist op de meldkamer van de brandweer vraagt (indien mogelijk) bij de melding of er sprake is van een besmetting met het coronavirus. “Als we het weten of ter plaatse te horen krijgen nemen we extra maatregelen,” zegt Jan Wittenberg, persvoorlichter van de Veiligheidsregio IJsselland. “Op onze wagens ligt momenteel ook een speciaal desinfectiemiddel waarmee de brandweermensen worden ingespoten en daarna spuiten we ze met water af.”

De schoongespoten brandweerlieden trekken vervolgens hun gedesinfecteerde bluskleding uit. Samen met de gebruikte adembeschermingsapparatuur wordt het in rode zakken gestopt. Later op de brandweerkazerne volgt dan verdere reiniging. “Zo zorgen we dat onze jongens en meiden veilig kunnen blijven werken en de kans zo laag mogelijk blijft dat ze Covid oplopen of het verder verspreiden,” aldus Wittenberg.

Foto’s: Peter Denekamp