Campagnevoeren in coronatijd: “Je kan elkaar niet echt in de ogen kijken”

Afgelopen weekend waagden politici zich in Zwolle Zuid op straat om campagne te voeren voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Maar ook in coronatijd zijn de campagnes anders en afstandelijker. Door de lockdown en de anderhalvemeter-maatschappij kunnen politici bijvoorbeeld geen gesprekken meer voeren bij voordeuren en op straat. Sonja Paauw, fractievoorzitter van D66, was één van de campagnevoerende politici. Hoe beleeft zij de verkiezingscampagne in coronatijd?

Hoe is dat, campagnevoeren tijdens een lockdown?

“Het is best lastig om campagne te voeren in coronatijd. Het liefst wil je mensen persoonlijk spreken en dat kan nu niet. Online kunnen we wel ontmoetingen organiseren, maar ook daarbij kun je elkaar niet echt in de ogen kijken en de energie die je dan met elkaar deelt is dan niet zo goed voelbaar als in het echt.”

Wat hoor je van inwoners uit Zwolle Zuid?

“Omdat we dus geen mensen gesproken hebben, hebben we tijdens het flyeren ook niks gehoord. Wel krijgen wij als gemeenteraad en fractie veel berichten van mensen over de groei van Zwolle en de zorgen die daarmee samenhangen rond wonen en groen.”

Wat verwachten jullie van deze verkiezingen tijdens deze omstandigheden in coronatijd?

“Nu we in de lockdown zitten en mensen ervaren dat gezondheid en zorg ontzettend belangrijk zijn, hoop ik dat iedereen een stuk bewuster is geworden over dat het uitmaakt hoe Nederland bestuurd wordt en welke richting we uitgaan met elkaar. Niet alleen door de lockdown, maar ook door de hete zomers en de droogte die we ervaren en dat wat we in Amerika zien als resultaat van populistische korte termijn-politiek alleen gericht op economisch gewin van slechts enkelen.”

“Het gevoel van urgentie om goed voor elkaar en voor de natuur en de dieren te zorgen is daardoor hopelijk groter geworden zodat mensen ook de verantwoordelijkheid nemen naar de stembus te gaan. Vanzelfsprekend moet dat dan op een veilige manier georganiseerd worden, en daar werkt de gemeente hard aan. Dus ik denk dat we een hoge opkomst krijgen, misschien wel hoger dan anders.”

Bent u ook politicus en voert u binnenkort campagne voor een partij in Zwolle Zuid? Meldt u zich dan bij redactie@zwollezuidnieuws.nl, dan nemen we contact met u op.