Kinderboekenweek van start op scholen in Zwolle Zuid

Foto: Basisschool De Wingerd

Deze week is de Kinderboekenweek feestelijk geopend op vele scholen in Zwolle Zuid. Zo kwam schrijver Marc ter Horst langs op de Marshof en de Wingerd, maakten leerlingen van IKC de IJsselhof er een spectaculaire show van en ging op CBS Talentum het leesalarm af. We maakten een rondje langs de basisscholen in Zwolle Zuid!

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘Lekker eigenwijs’. Kinderboeken zitten immers vol met sterke personages, die laten zien hoe leuk het eigenlijk is om lekker te doen wat je zelf wilt.

Op basisschool de Wingerd zijn ze ‘lekker eigenwijs’ al op maandag begonnen met de Kinderboekenweek. Tijdens de gezamenlijke opening werd de vraag besproken wat eigenwijs nu eigenlijk betekent? Daarna kwam schrijver Marc ter Horst langs in de groepen 3 t/m 8.

IKC de IJsselhof had een spectaculaire opening, waarbij de school zelf een show opvoerde. Drummen, dansen en acrobatiek, begeleid door Grote Broer Kunsteducatie.

Op OKC de Marshof deden leerlingen een boekenspeurtocht door de school en wordt volgende week een voorleeswedstrijd gehouden, met schrijver Jeroen van Berckum als erejurylid.

Op CBS Talentum kan op ieder moment van de dag het leesalarm afgaan! Dat betekent: spullen neerleggen waar je ook bent, en een kwartier lezen!

En op CBS de Zuidster mochten leerlingen van groep 3/4 zelf stemmen op het boek wat voorgelezen zou worden.

Kinderboekenweekgeschenk

De Kinderboekenweek vindt plaats van 2 t/m 13 oktober. Pieter Koolwijk schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk ‘Schatpakkers‘. Hij is bekend van het boek ‘Gozert‘, waarmee hij een Gouden Griffel won in 2021. Het prentenboek van de Kinderboekenweek (‘De vierling op de vensterbank‘) is gemaakt door Noëlle Smit. Zij illustreerde onder andere Prentenboek van het Jaar 2011 ‘Fiet wil rennen‘, Zilveren Penseel-winnaar ‘Vuilnisvarkens Job en Bob‘ en gedichten van Annie M.G. Schmidt.

Groot Zwols Kinderboekenfeest

Tijdens de Kinderboekenweek zijn er veel activiteiten in Zwolle. Bijvoorbeeld op scholen, in boekwinkels en bij alle vestigingen van de Stadkamer. Hoogtepunt is het Groot Zwols Kinderboekenfeest op 13 oktober in Stadkamer Centrum, met allerlei activiteiten voor kinderen van 4 t/m 9 jaar in. De Kinderboekenweek duurt nog t/m 13 oktober.