“Ik vond het geweldig interessant om meer te horen over de ontwikkeling van de ooibossen en natuurlijke graslanden,” zegt Herman Logtenberg, deelnemer van een van de bijzondere Natura2000-IJsselexcursies die deze zomer werden georganiseerd. 150 belangstellenden kregen de kans om meer te horen over natuurherstel- en behoud, de ontwikkeling van natuurvriendelijke oevers en waterveiligheid. Zij gingen samen met een ecoloog op pad om te genieten van enkele prachtige plekjes in Overijssel langs de rivier de IJssel.
Bauke de Vries was ook een van de 150 belangstellenden. Hij ging mee op excursie langs de unieke graslanden in de Duursche Waarden: “Ik werk bij Saxion Hogeschool en kom jaarlijks in de Duursche Waarden met studenten om hen de waarde en betekenis van de natuur mee te geven. Het is leuk om hier met een echte expert rond te wandelen en meer op te steken over dit gebied. Interessant!” Ook Herman ging twee keer mee op excursie. “Ik vond het geweldig interessant om meer te horen over de natuurontwikkeling. Vooral omdat de gidsen zo veel weten, veel soorten herkennen, hierover iets kunnen vertellen en ook ter plekke uitleggen waarom de ene boomsoort wel in de uiterwaarde thuishoort en de andere niet.”
Beschermen, behouden en herstellen van kwetsbare natuur
De IJssel is één van de 24 beschermde Natura 2000-gebieden van Overijssel. De natuur in de uiterwaarden van de IJssel is uniek in Nederland en op Europese schaal. Daarom wordt vanuit Natura 2000 de ruimte gegeven aan deze natuur door het te beschermen, te behouden en te herstellen. In Zalk en Fortmond worden de bijzondere rivierbossen (ooibossen) behouden en uitgebreid. Ook in de graslanden worden aanpassingen in het gebied gedaan om zeldzame plantensoorten terug te krijgen en een leefgebied te creëren voor insecten, vlinders en vogels.
Natura 2000, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer
In de uiterwaarden van de IJssel zijn meerdere organisaties bezig met de ontwikkeling van het landschap. Naast de Natura 2000-opgave beheert en onderhoudt Staatsbosbeheer verschillende natuurgebieden langs de IJssel en heeft Rijkswaterstaat een Europese opgave vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW). Het doel van deze richtlijn is het verbeteren en beschermen van het oppervlaktewater in Europa. Rijkswaterstaat werkt aan een plan om de waterkwaliteit van het rivierengebied in Nederland te verbeteren en het gebied aantrekkelijker te maken voor dieren en planten. Omdat er zoveel speelt langs de rivier en inwoners vragen hebben, zijn deze excursies georganiseerd. Met de excursies hebben de organisaties belangstellenden verteld over de natuurontwikkelingen in het gebied en uitleg gegeven over wat ze doen en waarom ze dat doen.