Monique kookt 90 liter soep: 1600 euro voor school Ghana

Karin Kistjes, Monique van Ruiten-Hendriks (kok), Liesbeth van Vliet, Anneke Schutte. Ontbrekend op de foto: Adrie van Ruiten en Jan.

Een prachtige samenwerking voor een mooi doel, afgelopen weekend in Zwolle Zuid. Monique van Ruiten-Hendriks kookte ruim 90 liter soep en verkocht dit aan wijkgenoten, vrienden en familie. De opbrengst gaat volledig naar een school in Ghana, waar haar dochter vrijwilligerswerk doet. Alle ingrediënten zijn gesponsord door lokale winkels en marktlieden uit de wijk.

Voor 5 euro per liter werd de soep zaterdag verkocht. In haar woning aan het Rendierveld in Zwolle Zuid werd door Monique samen met een hele snijploeg hard gewerkt. Uiteindelijk hebben ruim 85 mensen soep gekocht of een losse donatie gedaan. “Een super groot succes!” vertelt Monique enthousiast.

Noord Ghana

“Onze dochter Floor is in februari vertrokken naar Ghana om daar voor een aantal maanden vrijwilligerswerk te gaan doen voor ‘Vrijwillig Wereldwijd’. Zij werkt daar op een microkredieten project voor vrouwen en de Kidz Active school in Malshegu, Noord Ghana. De school wordt financieel niet gesteund door de Ghanese overheid en is daardoor volledig afhankelijk van giften via Kidz Active Foundation, een door Nederlanders opgerichte stichting die dit jaar alweer hun 20 jarige bestaan viert. Half mei ga ik zelf naar Floor toe in Ghana. Ik neem deze mooie financiële donatie vanuit Zwolle mee naar deze school, zodat zij door kunnen gaan met hun prachtige werk voor en vooral ook met de lokale bevolking.”

Gewoon proberen

Monique is met haar verhaal persoonlijk langs de winkels in Zwolle Zuid gegaan, op zoek naar sponsoring. “Zo fijn dat mensen willen helpen. Ik dacht: ik wil wel wat doen maar wat is mogelijk? Ik hou erg van koken, heb wel een netwerk, ik ga het gewoon proberen. Het feit dat ik een actie hield voor goede doel en niet om geld maar ingrediënten vroeg, was schijnbaar een welkome afwisseling. Iedereen was bereid om mee te werken.” Diverse lokale winkels en ook marktlieden in Zwolle Zuid hebben de ingrediënten gesponsord.

Donaties nog welkom

Hoewel de soep helaas uitverkocht is, zijn losse donaties natuurlijk nog steeds welkom. Wie het schoolproject in Ghana wil steunen en een klein of groot bedrag aan Monique wil meegeven, kan via een Tikkie een bedrag overmaken. Ze hoopt het bedrag nog verder te kunnen aanvullen tot 2000 euro.

Persoonlijk brengen

In mei gaat Monique de opbrengst persoonlijk naar Ghana brengen. “Ik weet echt waar het geld terecht gaat komen. Ik heb al contact gehad met de directeur van de school. Die weet alleen dat ik een actie ga doen, maar niet om hoeveel geld het gaat. Via mijn dochter Floor weet ik dat het absoluut een goede bestemming gaat krijgen. Onderwijs is juist in deze landen zo belangrijk om toekomst te geven aan de kinderen. De school verzorgt ook dagelijks voor zo’n 500 kinderen maaltijden. Ze gaan héél erg blij met deze donatie zijn!”

Foto’s: Monique van Ruiten-Hendriks