Vrijdag ‘Dag van de Mantelzorg’ bij SIO

Foto: Kristel Koridon, Sima Dehnavi en Fidessa Schoonhoven van ZwolleDoet! (fotografie: Ilse Carrière)

Ontspannen, genieten en ontmoeten, oftewel een moment voor jezelf. Dat staat centraal tijdens de Dag van de Mantelzorg in Zwolle. In SIO in Zwolle-Zuid is er op 10 november van 9.30 tot 21.15 uur een vol programma met circa 30 activiteiten, workshops en optredens. Van striptekenen tot filmen met je telefoon en van een salsaworkshop tot slangen en hagedissen vasthouden – er is van alles te doen en te beleven. Aanmelden kan nu op www.zwolledoet.nl/dvdm, de toegang is gratis.

Op 10 november is het de landelijke Dag van de Mantelzorg, een dag om stil te staan bij de zorg die zo’n 5 miljoen Nederlanders geven aan een naaste met een ziekte, beperking of psychische kwetsbaarheid. In Zwolle pakt Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet!, uit met een dag vol activiteiten. Sport, dans, creativiteit, gezondheid en mindfulness; voor ieder wat wils. ‘De dag is voor alle leeftijden en zo hebben we ook de activiteiten gekozen. We verwachten bijvoorbeeld dat de workshop krav maga vooral jonge mantelzorgers trekt, net als de Verwonderhut van Doomijn’, zegt Kristel Koridon, mantelzorgmakelaar bij Steunpunt Mantelzorg. 

Zintuigenplein

‘In de grote ontmoetingsruimte van SIO is op vrijdag 10 november van alles te doen. Mantelzorgers worden ontvangen met koffie, thee en wat lekkers en kunnen ter plekke kiezen welke workshops of activiteiten ze willen doen. In de ontmoetingsruimte is bovendien doorlopend iets te beleven. Een troubadour, muzikanten en een zintuigenplein’, vertelt Koridon.

De Sportschool

Hoogtepunten zijn het optreden van het Zwolse popkoor ‘De Sportschool’, met daarin bekende Nederlanders, zoals columnist en quiz-kampioen Nynke de Jong en muzikant Esther Groenenberg, en de show van songwriter/componist Djurre de Haan, ook wel bekend als AWKWARD i. Voor de documentaireserie Kanaal Sociaal schreef Djurre zes liedjes over verhalen van mantelzorgers. Deze liedjes brengt hij ten gehore, naast een deel van zijn Engelstalige liedjes.

‘Net als op een festival kun je zitten waar je wil en doen wat je wil’, benadrukt Koridon. ‘Ook kun je komen en gaan op ieder moment dat jou uitkomt; bij aanmelding vragen we alleen om een tijdvak aan te klikken waarin je verwacht binnen te komen.’

Speciaal voor mantelzorgers

De dag is bedoeld om even te ontzorgen en te ontspannen. Even weg uit de zorgsituatie. Koridon attendeert mantelzorgers erop dat ze samen met een andere mantelzorger kunnen komen: ‘Vaak is een mantelzorger niet de enige die voor zijn naaste zorgt. In een gezin komt de zorg vaak neer op alle gezinsleden, inclusief kinderen die rekening houden met degene die extra zorg of aandacht nodig heeft. Alle mantelzorgers zijn welkom. Ook zijn er mantelzorgers die zich voor deze dag aanmelden samen met een mantelzorger uit de buurt of uit hun kennissenkring. Ze zorgen niet voor dezelfde persoon, maar zijn wel allebei mantelzorger. Vaak vinden ze herkenning in elkaars verhaal of situatie.’

Wat is mantelzorg? 

Mantelzorg is hulp aan iemand in je persoonlijke omgeving, die verder gaat dan de gebruikelijke hulp of een klusje. Het is zorg voor iemand die bijvoorbeeld een psychische of lichamelijke beperking heeft, ziek is of psychisch kwetsbaar. Mantelzorg ontstaat vanuit de persoonlijke band die je met iemand hebt, bijvoorbeeld je partner, ouders, buren of vrienden. Deze hulp kan praktisch of emotioneel zijn. Meegaan naar de dokter, een boodschap doen, een luisterend oor bieden, helpen met persoonlijke verzorging of dingen regelen.

‘Veel mantelzorgers vinden de zorg die ze geven vanzelfsprekend’, zegt Koridon. ‘Die vanzelfsprekendheid is mooi, maar bij Steunpunt Mantelzorg zien we geregeld mantelzorgers die overbelast of overvraagd zijn. Tijd voor jezelf is belangrijk, juíst als je er voor een ander wil zijn.’

Het hele jaar door ondersteuning

Buiten 10 november om, organiseert Steunpunt Mantelzorg veel trainingen/lotgenotencontacten voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld over grenzen aangeven en hulp vragen. Ontspanning is fijn, maar weten dat je er niet alleen voor staat en dat er hulp is, maakt dat je de zorg beter en langer vol kunt houden.

Aanmelden

Aanmelden kan nu op www.zwolledoet.nl/dvdm, de toegang is gratis. (Gratis) parkeren op 10 november kan op de parkeerplaats naast SIO of in de wijk.