Stofexplosie bij bedrijf op Marslanden

Bij een bedrijf aan de Popovstraat heeft zich donderdag een stofexplosie voorgedaan in een afzuiginstallatie. Daardoor ontstond brand in de installatie. De brandweer rukte met meerdere voertuigen uit om het vuur te bestrijden.

Tekst en foto’s: Peter Denekamp

De explosie vond omstreeks 10.15 uur plaats bij het bedrijf dat gespecialiseerd is in coating en bewerking van houten kozijnen. Door de brand ontstond een flinke rookontwikkeling. De rook trok ook door het bedrijfspand. Alle werknemers moesten het pand verlaten. Niemand raakte gewond.

Volgens Jan Wittenberg, woordvoerder van brandweer IJsselland, hebben verschillende preventieve maatregelen hun werk gedaan. “Een aantal luiken van de installatie zijn er door de kracht van de explosie uit geblazen en die zijn ervoor bedoeld dat de druk weg kan en ernstige gevolgen uitblijven.” Daarnaast traden het brandalarm en de sprinklerinstallatie van het bedrijf in werking. “De brandweer heeft later de sprinklerinstallatie gevoed met veel water,” aldus Wittenberg.

Wittenberg meldt dat een stofexplosie erg gevaarlijk is en niet onderschat moet worden. Een stofexplosie is een explosieve verbranding van een laag stof en kan al ontstaan door statische elektriciteit. “De kracht van dergelijke explosies is vaak veel groter dan een gasexplosie,” zegt Wittenberg.

De gevolgen voor het Zwolse bedrijf bleven beperkt. De brandweer had het vuur snel onder controle. De brand bleek ook te woeden in een container die tegen het bedrijfspand stond. De brandweer heeft deze met een containervoertuig naar een veilige plek getrokken. De smeulende resten zijn vervolgens geblust.

Het bedrijf laat weten niet op het incident te willen reageren