Grote aanloop bij stembureaus in Zwolle Zuid

Bij stembureaus in Zwolle Zuid is het woensdag opvallend druk geweest. Bij een aantal stembureaus waren de rijen woensdagavond ongekend lang en duurde het even voordat de stemmer daadwerkelijk zijn of haar voorkeur rood kon inkleuren.

Foto’s: JanJaap van Dijk en Maaike Helder

De verwachting is dat de opkomst ook in Zwolle Zuid groter is dan bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen. Het mooie weer zal hier een grote rol in spelen, maar ook de opkomst van nieuwe partijen en het flinke politieke debat dat in de voorbije maanden is gevoerd. Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat er breed gebruikt is gemaakt van de mogelijkheid de stem te laten gelden.

Kinderen van een aantal schoolklassen, zoals van De Marshof, werden overdag meegenomen naar de stembureaus om uitleg te krijgen hoe dat stemmen nou precies werkt. En dus mochten ze (tot een bepaalde geheime grens) ‘meekijken’ met de leerkracht.

Dat er ook voor de Waterschapsverkiezingen een biljet was leverde overigens nogal wat verwarring op, zo bemerkte wijkgenoot Wim Eikelboom. De verschillende kleuren noopte de voorzitter van een stembureau tot een hele dag uitleg.