Schoorsteenbrand blijkt lastige klus voor brandweer 

Foto: Peter Denekamp

Een brand in de schoorsteen van een woning aan de Nieuwe Deventerweg stelde de Zwolse brandweer zondag voor een fikse uitdaging. Brandweerlieden konden met de hoogwerker niet bij de schoorsteen komen. Na anderhalf uur was het vuur bedwongen. Niemand raakte gewond. De schade in de woning bleef beperkt. 

Om vijf uur ’s middags sloegen de vlammen uit de schoorsteen van de woning op de hoek van de Nieuwe Deventerweg en het Ter Kuilenpad. De gewaarschuwde brandweer was snel ter plaatse. Met de hoogwerker moest een afstand van ongeveer dertig meter worden overbrugd om bij de schoorsteen te komen. De arm van het brandweervoertuig bleek echter te kort te zijn. In de woning begonnen brandweerlieden de schoorsteen van binnenuit te vegen om de brandende resten uit het rookkanaal te krijgen. 

Regelmatig sloegen de vlammen uit de schoorsteen. Deze werden met een brandslang geblust vanuit de achtertuin van de woning. Uiteindelijk lukte het een brandweerman om, met dubbele veiligheidslijnen gezekerd, op de schoorsteen te klimmen. Enige tijd later kon de brand definitief worden gedoofd.

Foto’s: Peter Denekamp