Brandweer redt verzwakte zwaan van ijs in Schellerpark

De brandweer is dinsdag in actie gekomen om een knobbelzwaan in nood te redden. Het dier zat roerloos op het het ijs in het Schellerpark.

Brandweerlieden gingen in speciale pakken het ijskoude water in en braken zich het weg door de ijsvloer. De zwaan bleek niet vastgevroren te zitten aan het ijs. Toen de brandweerlieden dichterbij kwamen nam de zwaan een dreigende houding aan met veel gesis en geklapper van de vleugels. Ook probeerde de vogel op te staan echter zakte het gelijk weer door de poten heen. Een brandweerman slaagde erin om de zwaan te pakken te krijgen met een vangstok.

Op het droge werd de zwaan overgedragen aan de wachtende dierenambulance. Het dier is ter controle naar een dierenarts gebracht. “Dat de zwaan niet vlucht en telkens door de poten zakt is een teken dat er iets niet goed is,” aldus een vrijwilliger van de dierenambulance. Natuurliefhebber en IJsselkenner Wim Eikelboom was getuige van de redding. Hij schreef naderhand op Twitter: “Normaal gesproken zorgen deze vogels met elkaar voor een wak, maar deze eenling was daar niet toe in staat en maakte een verzwakte indruk.”

Fotoreportage: Peter Denekamp