Wethouder haalt gevaarlijk paaltje weg om eenzijdige fietsongevallen te voorkomen 

Foto: Peter Denekamp

Wethouder Gerdien Rots heeft woensdag op de Jofferenlaan in Zwolle Zuid het eerste Zwolse fietspaaltje verwijderd. De paaltjes zijn al jaren een doorn in het oog van de Fietsersbond. Ieder jaar knallen er zo’n vierentwintighonderd fietsers tegen dergelijke paaltjes en belanden met letsel in het ziekenhuis. Het is onbekend hoeveel van deze ongevallen in Zwolle plaatsvinden. 

De paaltjes staan vaak midden in fietspaden om te voorkomen dat auto’s over het fietspad rijden. De gemeente Zwolle is nu gestart met het weghalen er van. Vooralsnog gaat het om ongeveer vijftig paaltjes in Zwolle. Ze zijn gevaarlijk voor fietsers en overbodig omdat verkeersborden duidelijk maken dat het om een fietspad gaat. Het motto is liever een keer een eigenwijze automobilist op het fietspad dan een fietser in het ziekenhuis door het paaltje. Het is geen vrijbrief voor automobilisten, handhaving is het antwoord. De boete voor het rijden met een auto op een fietspad is honderdvijftig euro, daarbij komt negen euro aan administratiekosten. 

Zwollenaren kunnen vanaf nu ook zelf gevaarlijke fietspaaltjes melden. De gemeente heeft hiervoor een speciaal emailadres in het leven geroepen, fietspaaltjes@zwolle.nl. Ambtenaren beoordelen vervolgens of het paaltje geschikt is om te worden verwijderd.