Cultuur in de Wijk:”Niemand staat langs de zijlijn en iedereen telt” 

Een podcast, een performance, een eigen track en een tentoonstelling. In totaal zo’n vijftig jongeren werkten mee aan de indrukwekkende eindpresentatie van Cultuur in de Wijk, vrijdag 4 november in jongerencentrum ReZet in Zwolle-Zuid. De kracht van kunst in het jongerenwerk was voelbaar en zichtbaar.  

Onder leiding van projectleider Jolan van de Waeter, theatermakers Krist Akkermans en Elske Boersma en beeldend kunstenaars Jacomijn Schellevis en Pieta van Twist brachten de jongeren beeld en performance bij elkaar in een afwisselende en energieke voorstelling met vuur, zelfgemaakte kleurige wapens, beschilderde t-shirts, spoken word, fysiek theater en video. Ze lieten zien wat hen boos maakt, wat boosheid met ze doet, en namen ook ervaringen van anderen mee in hun presentatie. Er was ruimte voor plezier, voor sterke maar ook voor kwetsbare verhalen.  

Wethouder en raadsleden onder de indruk   

Circa vijftig personen kwamen kijken naar de eindpresentatie. Behalve vrienden en familie van de jongeren waren ook wethouder Jeugd, Michiel van Willigen aanwezig en een aantal raadsleden van GroenLinks en ChristenUnie. Ook twee managers van Travers Welzijn schoven aan. De aanwezigen waren onder de indruk. “Het is ontzettend mooi en belangrijk dat jongeren een stem krijgen. Wat een indrukwekkende en ontroerende performance.”, was hun reactie. 

Intensief maakproces 

De presentatie werd in elkaar gezet tijdens zes intensieve vrijdagavonden waarin de jongeren samen met de kunstenaars van Cultuur in de Wijk met het thema boosheid aan de slag gingen. De jongeren vonden het te gek. Termen als vurig, supercool, gezellige chaos, lekkere uitlaatklep, overweldigend, saamhorig, kwamen voorbij om Cultuur in de Wijk te duiden. Ook verzuchtte één van de deelnemers: “Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel plezier gehad!” 

Belangrijk zijn in de groep 

Projectleider Jolan van de Waeter: “Het is bij Cultuur in de Wijk niet alleen het eindproduct dat telt. Natuurlijk willen we allereerst jongeren de mogelijkheid bieden hun ervaringen te uiten in beeld en performance. Dat is de kern van Cultuur in de Wijk. Maar Cultuur in de Wijk gaat ook over het maakproces, de gesprekken die gevoerd worden, elkaar steeds beter leren kennen, het uitproberen en experimenteren, het luisterend oor naar jongeren over wat hen raakt en waar zij mee bezig zijn. Zo ontstaat een resultaat dat echt vanuit de jongeren komt. Ze ervaren dat ze bij een groep horen, dat ze belangrijk zijn in de groep. En dat maakt Cultuur in de Wijk zo krachtig.” Deelnemer Arjan Overink vertelt over Cultuur in de Wijk: “Niemand staat langs de zijlijn en iedereen telt. Eerst keek ik de kat uit de boom maar al snel merkte ik hoe makkelijk ik nieuwe contacten kon maken.” 

Cultuur in de Wijk reist verder 

De samenwerking met jongerenwerkers Rob van der Linde en Emma Leysner en stagiairs van Travers zorgde tijdens het proces voor een warm welkom en zij zullen ook de vertrouwde gezichten blijven, waar jongeren terug kunnen komen als Cultuur in de Wijk weer verder reist naar een andere wijk. De wijk Dieze wordt genoemd als volgende plek om naartoe te gaan. 

Podcast en soundtrack 

De podcast en de soundtrack uit de eindpresentatie zijn te beluisteren via Spotify. Daar is ook een track van Yuwno x Fitta te beluisteren die tijdens Cultuur in de Wijk Westenholte is gemaakt: tijdens, voor en over Cultuur in de Wijk. 

Partners  

Cultuur in de wijk werkt samen met Travers, Stadkamer en de Raad voor de Kinderbescherming coördinatie taakstraffen. Cultuur in de Wijk wordt financieel mogelijk gemaakt door: gemeente Zwolle, provincie Overijssel, VSBfonds, Stadkamer, Hervormd Weeshuis en Fonds voor Cultuurparticipatie. 

 Foto: Cultuur in de Wijk – Kasper Veenstra