Miljoenenverbouwing De Pol en Stadkamer moet leiden tot ‘Bruisend Trefpunt’

De gemeente Zwolle heeft grote ambities met wijkcentrum De Pol, De Stadkamer en andere partijen om van het verouderde wijkcentrum een nieuw en eigentijds ‘Bruisend Trefpunt’ in Zwolle Zuid te maken. In het ambitiedocument van het nieuwe college wordt uiteengezet dat Zwolle Zuid behoefte heeft aan een wijkcentrum waar iedereen zicht thuisvoelt. En dat is ook nodig, want op een kleine ingreep na is er al veertig jaar niets gebeurt aan de publieke gebouwen.

Eén van de grootste verandering zal het integreren van de beide panden van de Stadkamer en De Pol zijn. Door de beide gebouwen samen te voegen tot een eenheid en andere partijen toe te laten zoals de GGD, krijgt het nieuwe Trefpunt een sterkere maatschappelijke functie. Een vergelijkbaar wijkcentrum staat in Stadshagen, waar het Cultuurhuis al deze voorzieningen al herbergt.

Multifunctioneel
Het Bruisend Trefpunt moet “een plezierige plek zijn voor wanneer je 78 bent en mensen wilt ontmoeten, of wanneer je 9 jaar oud bent en een spannend boek leest terwijl je vader met je zusje bij het consultatiebureau zit, of wanneer je als twintiger behoefte hebt aan een beetje extra begeleiding”, zo schrijft de gemeente.

Miljoeneninvestering met onzekerheden
De gemeente verwacht dat het project ruim tien miljoen euro gaat kosten. Daar is ook rekening gehouden met de laatste prijsstijgingen in de bouw en mogelijke kostenstijgingen in de toekomst. Daar wordt wel een grote slag om de arm gehouden. “Onduidelijk is echter hoe de markt zich daadwerkelijk gaat ontwikkelen en of de beoogde planning haalbaar is.”

Vooralsnog wordt de realisatie van het ingrijpende project verwacht medio 2024.

Foto’s: JanJaap van Dijk