Kleurrijke aftrap van Zwolle Pride Festival bij station 

Het Zwolle Pride Festival is vrijdagmiddag kleurrijk begonnen bij de zuidelijke ingang van het station in Zwolle. Wethouder Dorrit de Jong onthulde daar een regenboogkunstwerk. Het staat symbool voor de diversiteit en de inclusiviteit in Zwolle. De opvallende regenbogen, Spirit, Serenity, Nature, Sunlight, Healing en Life, zijn ontworpen door studenten van het Cibap. 

“In Zwolle streven we ernaar dat iedereen mee kan doen. Dat is ook één van de speerpunten van het nieuwe coalitieakkoord,” zegt wethouder De Jong. “Inclusief samenleven betekent voor mij dat je jezelf mag en kan zijn. Juist in de verschillen zit de kracht van de mens.” Ook treinvervoerders NS en Arriva onderstrepen, samen met spoorbeheerder ProRail, het belang van een inclusieve samenleving. Zo worden reizigers dit weekend op het station welkom geheten met een regenboogloper. 

Ook Keolis Blauwnet sluit zich hierbij aan. “Wij zijn niet actief bij betrokken bij het kunstwerk en de pride. Het thema staat ook bij ons hoog in het vaandel,” zegt Lotte Hendriksen van Keolis. “Zo waren wij de eerste vervoerder van Nederland met een Gender Equality certificaat.” Het concern kreeg het certificaat in 2016. Om het te behouden moet er een actief beleid zijn om vrouwen, genderneutrale mensen en mensen uit andere culturen aan te nemen. “Om de twee jaar wordt het certificaat verlengd na een onafhankelijke toetsing,” aldus Hendriksen. 

Trainbow, het LHBTI-netwerk van NS en ProRail , was aanwezig bij de onthulling van het kunstwerk. “Wij vinden het ontzettend belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig kan voelen op het werk,” zegt Bas Hogendorf van Trainbow: “Daarnaast zetten wij ons in om de reiziger een inclusieve reisbeleving te geven. De regenbogen bij het station en de Zwolle Pride dragen daaraan bij. “

Tekst en fo: Peter Denekamp