Bijzondere uitjes in eigen wijk

Veel vakantiegangers keren weer terug van vakantie en hebben misschien nog wat tijd over voor leuke uitjes. En die kunnen verrassend leuk in eigen wijk zijn. Wij zetten die in Zwolle Zuid voor je op een rij.

Tekst: Girbe Buist. Foto’s: JanJaap van Dijk

Erfgoedwandeling Windesheim

Een prachtige wandeling over landgoed Windesheim met de overblijfselen van de in 1944 gebombardeerde havezate, over de grasdijk langs de Ijssel en langs de plassen van natuurreservaat de Tichelgaten.

Dit natuurgebied is ontstaan door het winnen van klei voor de voormalige steenfabriek van Windesheim. In het dorp Windesheim staat een kerk uit ca 1565, oorspronkelijk de bierbrouwerij van klooster Windesheim. De route is 10 km lang en start bij een bushalte net buiten Zwolle.

Een gratis routebeschrijving is te downloaden via Landschap Overijssel.

Bezoek aan de ecologische kruidentuin in Windesheim

De Kloostertuin is een ecologische kruidentuin in het dorp Windesheim en ligt aan het eind van de Pastorieweg in de  nabijheid van het oude klooster. De tuin ligt in een kom dat voor een deel wordt beschaduwd door een hoge, oude eik en begrensd door taluds waar de hele dag de zon op staat. Dat heeft zijn invloed op de keuze van planten. De kloostertuin is ingedeeld op thema: een vak met kruiden voor de Hollandse pot, oude kloosterkruiden, mediterrane keukenkruiden  en theebladeren. Bezoekers van de tuin mogen voor eigen gebruik kruiden meenemen.

De tuin biedt de bezoeker rust, tijd om te reflecteren met een prachtig uitzicht op de kerk, die is gehuisvest in de voormalige brouwerij van het beroemde hoofdklooster der Moderne Devoten.

De tuin is gratis te bezoeken.

Ezelwandelfeestje voor jongere en oudere kinderen

De kids mogen zelf de ezels uit de stal of weide halen, borstelen en klaarmaken voor de wandeling. In de ezeltassen gaat iets lekkers mee voor in de pauze. Er wordt gewandeld door de uiterwaarden van de IJssel. De kinderen mogen zelf de ezels leiden.

Vertrekpunt is wijkboerderij de Schellerhoeve in Zwolle Zuid. Ezelwandelingen voor kinderen met ouders zijn ook leuk. Je mag bij alles helpen en zelfs de ezels leiden. Er zijn zowel korte als langere tochten en ook meerdaagse tochten met overnachting.

Voor meer informatie: www.margometezel.nl

Beweegroute in Marsbos in Zwolle Zuid

In het Marsbos is dankzij basisschool De Marshof en zorgspecrum Het Zand een beweegroute aangelegd. Langs de paden zijn bordjes geplaatst met allerlei weetjes over dieren, die in het bos leven, en met beweegopdrachten. Een gooi met een dobbelsteen bepaalt welke opdracht gedaan moet worden.

De Marsbosbeweegroute bestaat uit drie routes die van woonboerderij De Oude Mars door het Marsbos lopen naar woonzorgcentrum Zandhove (ongeveer 1-2 km). Op vier plekken staat een startbord met uitleg over de routes: Bij de twee ingangen naar het Marsbos bij Zandhove, bij de de Oude Mars en bij de Marshof. Wie met een grote dobbelsteen de route wil volgen kan er een ophalen bij de Marshof, de Oude Mars en Zandhove.

Architectuur Fietsroute Zwolle Zuid

Zwolle heeft een uitstekend netwerk van fietspaden. Het netwerk van fietspaden biedt natuurlijk meer mogelijkheden dan van A naar B te komen. Onderweg van architectuur, landschap en stedenbouw genieten zijn er enkele van. Aanleiding voor het Zwols Architectuur Podium om beide te combineren in een vijftal fietsroutes door en om Zwolle.

Eén van de routes loopt door Zwolle Zuid en is 22 km lang. Deze begint en eindigt bij het NS-station. Je komt onder meer langs de IJsselcentrale, het wooncomplex ‘alles uit de kast’, de oude Spoorbrug, landgoed Zandhove, de buurtschap Harculo, Schellerbroek en de Torenwoningen. In totaal passeer je 35 routeobjecten. Je kunt de route door Zwolle Zuid ook combineren met architectuurroutes in andere wijken. GPX-bestanden voor navigatiesystemen zijn te downloaden op de website van het ZAP: www.stichtingzap.nl