Water in IJssel laag, maar pontje blijft varen

Het water in de IJssel bij Zwolle Zuid zakt door de aanhoudende droogte in West-Europa nog verder, maar gevolgen voor bijvoorbeeld het pontje heeft het nog niet. Toch laat het terugtrekkende water steeds meer bodem zien van de uiterwaarden langs de rivier en wordt het voor de scheepvaart en natuur steeds uitdagender.

Foto’s: JanJaap van Dijk

De steiger bij het pontje helt schuin naar beneden. Vooral fijn voor de fietser die het pontje op wil, eraf heeft het wat meer kracht nodig. De rivier blijft zakken en dus ligt het pontje ook beduidend lager dan normaal. Maar het vaart onder een mooi zonnetje nog steeds manmoedig naar Hattem op en neer. Stroomopwaarts op de IJssel is de situatie anders. Daar zijn er al enkele pontjes uit de vaart genomen.

De droogte laat echter haar sporen wel flink na. Zijarmen en kades die normaal in het water liggen, staan nu deels droog. De scheepvaart heeft minder ruimte op de rivier en moet behendiger en voorzichtiger varen. De verwachting is dat het waterpeil de komende dagen stabiliseert, maar met een hete week voor de boeg is het maar de vraag of er op korte termijn een stijging van de rivier is te verwachten.