Vrolijke afsluiting van het rijseizoen op manage ’t Hoefijzer

Burgemeester Snijders is beschermheer van ‘t Hoefijzer. Foto: Carin van de Ploeg

Na twee jaar afwezigheid is zaterdag op manege ’t Hoefijzer de jaarlijkse Hoefijzerdag gehouden. De ruim 200 ruiters met een beperking die wekelijks komen rijden, konden op deze dag genieten van het paardrijden en een keur aan activiteiten.

‘t Hoefijzer biedt lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten en mensen met psychische problemen de mogelijkheid om paard te rijden onder deskundige begeleiding. De manage aan Hollewandsweg is volledig aangepast.

Gezellige activiteiten

Om 9.00 uur is er al een gezellige sfeer. Naast het paardrijden is er een keur aan activiteiten: knutselen, sjoelen, op het springkussen, jeu de boules en met de huifkar mee. De ruiters kunnen een parcours afleggen en mascotte Zwolfje ontmoeten. De bezoekers kunnen friet en een snack halen, evenals water en ranja. Ook staat er een verkoopkraam vol met paardenspulletjes en kan men met de loterij mee doen.

Zomerweide

De Hoefijzerdag is de afsluiting van het seizoen, waarna de 16 paarden die de manege bezit, voor 6 weken de zomerweide in gaan. Gedurende deze periode worden ze verzorgd door de 6 instructeurs en vrijwilligers. Ook worden de paarden gedurende deze tijd af en toe bereden, zodat ze niet helemaal ‘stilstaan’.

Vrijwilligers

De manege bestaat volgend jaar 50 jaar en zit al zo’n 20 jaar op de huidige locatie naast het Ruitersportcentrum Zwolle aan de Hollewandsweg. Stichting Paardrijden Gehandicapten bekommert zich niet alleen het welzijn van de ruiters maar ook die van de paarden. Er werken zo’n 100 vrijwilligers bij de manege en ook ouders helpen bij de lessen.

Missy en Pip

Jorien, 13 jaar, zit lekker te knutselen en vertelt dat ze al 6 jaar hier rijdt. ”Eerst op Missy en nu op Pip. Het liefst rijd ik buiten”, waarop haar vader aanvult dat hij dan meegaat en de vijgen van de paarden van het pad veegt. Ook zusje  Kirsten (6) helpt dan graag.

Limonadekraam

Vrijwilligsters Maaike en Patricia zitten achter de limonadekraam. Maaike: “Ik ben sinds eind 2017 vrijwilligster, ik wilde iets in mijn vrije tijd doen en het geeft mijn dag structuur”. Patricia: ”Ik heb zelf twee jaar hier gereden en dit is de eerste keer dat ik de Hoefijzerdag meemaak.  Het is leuk dat het weer georganiseerd kan worden”.

Fleurige bloemenhoeden

Astrid en haar zus Laura zijn er al jaren bij. Ze zien er fleurig uit met hun bloemenhoeden en felgekleurde blouses. Hun oudere zus Karen is instructrice en zodoende zijn ze in het verleden bij de Hoefijzerdag betrokken geraakt. Eerst als schminkers, later in andere rollen. Vanaf 2011 werd Astrid ballonnenclown, omdat dat jaar het thema ‘circus’ was. Dat heeft ze tot 2020 gedaan. Dit jaar was er niet echt een thema, maar ‘alles mocht, als het maar vrolijk is’. Ze zitten bij de knutseltafel: armbandjes, kettingen, sleutelhangers, schorten: allemaal met gedoneerd materiaal. “Ik ben dankbaar dat ik dit kan doen. Je ziet hoe veel plezier de ruiters hebben.”

Burgemeester

Burgermeester Peter Snijders is ook aanwezig met zijn vrouw. Hij is beschermheer van de Stichting en is er vandaag om te spreken. Na de lunch komt ook Harm Wolters nog optreden. Al met al een prachtige sfeervolle dag met blije gezichten.

Door Carin van de Ploeg