Vrij spelen met en zonder beperking: in deze speeltuin kan het

Voor kinderen met een beperking is het lang niet altijd makkelijk om in een reguliere speeltuin te spelen. In de inclusieve speeltuin in het Gerenpark kan sinds woensdag wel: deze speeltuin is helemaal ingericht voor iedereen, zodat de speeltuin tegelijkertijd een ontmoetingsplek is waar iedereen zich veilig en thuis voelt.

De speeltuin is een initiatief van Belangenbehartigersgroep Toegankelijk Zwolle, drie ouders met een kind die een beperking heeft. Veel van de huidige speeltuinen zijn moeilijker toegankelijk voor kinderen met een beperking. Bijvoorbeeld door mul zand naar speeltoestellen, waardoor je snel met wielen komt vast te zitten in het zand. Dat geldt ook voor ouderen die bij de kinderen willen zijn en afhankelijk zijn van bijvoorbeeld een rollator.

Naast het Gerenpark moet er ook aan de Bentinckmarke een inclusieve speeltuin verrijzen. Zo heeft iedereen een kans om te spelen in Zwolle Zuid. De gemeente Zwolle gebruikt deze pilot als inspiratie voor een breder plan om speeltuinen in de stad inclusiever te maken.

Wethouder Van Willigen opende de net opgeleverde speeltuin woensdagmiddag onder grote belangstelling. En – nog belangrijker – de kinderen genoten met volle teugen van de nieuwe speeltuin onder een heerlijk zonnetje.

Foto’s: JanJaap van Dijk