Buurtontmoetingsbankje aan Van Hogendorpware feestelijk geopend

Foto: Carin van de Ploeg

De Van Hogendorpware in Zwolle Zuid heeft een buurtontmoetingsbankje. De ontmoetingsplek is op feestelijke wijze geopend. Emma (9), Matthijs (11) en Sanneke (5) knipten het lint door.

In oktober 2020 (in de eerste corona-lockdown) ontstond bij buurtbewoonster Margreet (bijnaam Cate) het idee om in haar straat, die aan een pleintje ligt, een plek te creëren om elkaar toch te kunnen ontmoeten in de veiligheid van de buitenlucht. In haar omgeving wonen veel ouderen, waar eenzaamheid wat sneller op de loer ligt. Ze stapte met het idee naar de gemeente die positief reageerde en zelfs geld ter beschikking stelde om dit idee verder vorm te geven.

Lange adem

Natuurlijk is zo’n project niet binnen een paar dagen te realiseren en Cate en haar buurtbewoners hadden een lange adem nodig. Ze informeerden bij de andere aanwonenden of ze ook interesse hadden in een buurtontmoetingsplek: 85% zei gelijk ja.

Rova

Nu staat het er: een mooie gezellige, groene en fleurige plek met een prachtige picknicktafel. Vanuit oogpunt van duurzaamheid is er gezocht naar een tweedehands picknicktafel, die door de Rova gratis werd geleverd. De Rova heeft tevens de struiken verwijderd en de graszoden geleverd. De aankleding met bloembakken, graszoden en de bloemen werd door Cate, Betje en Suzanne verzorgd. Gedurende het proces kwamen er meer buurtbewoners bij die wilden helpen om deze plek te creëren.

Grasveldje

Veertien buurtbewoners en acht kinderen zitten en spelen rondom het nieuw aangelegde grasveldje, dat door parkeerplaatsen omzoomd wordt. Suzanne heeft voor vandaag pannenkoeken gebakken. Erik, die vanwege zijn uiterlijk door de bewoners ‘de Noorman’ of ‘de Viking’ wordt genoemd, heeft het zware werk voor zijn rekening genomen. De kinderen maken een stoepkrijtkunstwerk. De volwassenen zitten ontspannen met elkaar te praten op eigen meegebrachte stoelen en genieten van een kop koffie of thee met een lekker cakeje erbij. De ballonnen en vlaggetjes wapperen vrolijk in het briesje dat op deze dag overtrekt.

Wijkregisseur

Cate vertelt dat ze heel veel gehad heeft aan John de Vries, de wijkregisseur, die vanochtend ook nog even om 7u een appje stuurde om ze veel plezier te wensen, omdat hij er niet bij kon zijn. Ze vertelt dat ze het zo leuk vindt dat gaandeweg het project steeds meer mensen aansloten. Ze loopt even later met Matthijs naar de vriezer om ijsjes voor iedereen te halen.

Vlinderstruik

Betje, die de zoektocht naar de bloembakken voor haar rekening nam, wijst me op een vlinderstruik die ook op het terreintje geplant is: “Kijk, deze stond in de voortuin van Suzanne, maar stond daar niet goed. Hier heeft hij een betere plek”. Het verplanten nam Erik weer voor zijn rekening. 

Elsbeth

Terwijl de kinderen nog een pannenkoek versieren met stroop en smarties, wijst Suzanne naar een wit bankje met een houten bordje waarop de naam “Elsbeth” staat. “Elsbeth woonde op de hoek en is een paar maanden geleden overleden. Ze heeft ons haar bankje cadeau gedaan en is zo tóch aanwezig”.

Barbecue

De buurtbewoners van de Van Hogendorpware hebben een mooie buurtontmoetingsplek gemaakt met elkaar. Ze zijn nog tot laat in de avond doorgegaan met elkaar ontmoeten. Er zijn meer dan dertig mensen de dag van de opening geweest. Er zijn afspraken gemaakt voor een gezamelijke barbecue op burendag in september.

Door Carin van de Ploeg