Kringlopera boeit… van eind tot nieuw begin

Vrijdag 10 juni was het eindelijk zover: de Kringlopera, een voorstelling die vorig jaar door bewoners van Zwolle Zuid gemaakt en uitgevoerd werd in de Kringloopwinkel in Zwolle Zuid, werd hernomen.

Door: Carin van de Ploeg

Met bijna 80 spelers, zangeressen, musici en mensen van Kasko, die het project regisseerden en vormgaven was het een heel spektakel. Waar vorig jaar maar 15 bezoekers per voorstelling met de kringloop van de Kringloopwinkel konden kennismaken, waren dat er dit jaar 35 tot 40 per keer. De gratis kaarten voor alle voorstellingen op vrijdag, zaterdag en zondag waren dan ook al heel snel ‘uitverkocht’.

De voorstelling gaat over een lamp die afgedankt wordt en een nieuw leven hoopt te beginnen. Haar eigenaren brengen haar naar de Kringloopwinkel, waar ze samen met onder andere een bijzettafeltje, een kapot bordspel, een oude stoel, een eenzaam zoutvaatje en een sjieke prullenbak de route volgt die alle gebrachte artikelen volgen als ze binnenkomen.

Begeleid met muziek, dans en zang volgt de bezoeker de lamp door de aanname, de keuring, de werkplaats om tenslotte in de winkel terecht te komen.  Daar wacht de bezoekers een kennismaking met een keur aan producten: een broodrooster die graag eens een sneetje suikerbrood zou verwarmen, een cd speler met herinneringen aan de jaren ’80, twee fleurige nepbloemen, een luie stoel die liever niet verkocht wordt, een stel vrolijke kaplaarzen, een eenzaam pepervaatje en een opklapbed dat uit de school klapt. Het vrouwenkoor Gioia speelt ook een rol, evenals de inmiddels bekenden familieband Less is More.

Een uur lang leeft de bezoeker mee met de belevenissen van de lamp, een rol die vertolkt wordt door operazangeres Merlijn Runia. En of ieder einde een nieuw begin betekent……Als het aan de Bruisende Buren ligt, dan zeker wel!