Wijkcentrum De Pol moet fors worden vernieuwd

Zwolle Zuid heeft dringend een eigentijds trefpunt nodig voor kinderen, volwassen en senioren dat voldoet aan de eigentijdse eisen. Dat stelt de gemeente in een voorstel aan de gemeenteraad, waarin staat dat wijkcentrum De Pol wordt omgebouwd tot multifunctionele accommodatie als ’trefpunt van de wijk’. Uit drie scenario’s heeft de gemeente gekozen voor de zwaarste en meest kansrijke: een flinke verbouwing binnen en buiten om alle beperkingen voor doelgroepen weg te halen en klaar te zijn voor de toekomst.

Omdat Zwolle Zuid is uitgegroeid tot een wijk met de grootte van Meppel en er bovendien een flinke aanwas van senioren wordt verwacht, is er dringend behoefte aan een eigentijdse plek waar inwoners elkaar ontmoeten. Zo ligt eenzaamheid bijvoorbeeld in bepaalde wijkdelen op de loer en is het nodig om bewoners in de wijk in beweging te krijgen. Daarom is er een multifunctioneel centrum nodig waar verschillende organisaties onderdak hebben en elkaar en mensen verbinden.

“Het centrum is gastvrij, uitnodigend en voor iedereen makkelijk toegankelijk. Het is een gebouw om van te houden, dierbaar, comfortabel en energiezuinig. Verregaande samenwerking van alle partners garandeert een ge├»ntegreerde voorziening van onderwijs, zorg en welzijn,” schrijft de gemeente.

Hoe het ‘bruisende hart’ van Zwolle Zuid, met verduurzaamde facelift van de buitengevel en spiksplinternieuw interieur, eruit gaat zien moet in de komende periode worden uitgedacht.